Wall Street: Minimalne promjene indeksa

Početak nove sedmice na Wall Streetu je donio minimalne promjene indeksa.

51

Indeks S&P 500 zatvorio je blizu ravne linije u ponedjeljak jer ulagači očekuju ključna očitanja inflacije, uključujući travanjsko izvješće o indeksu potrošačkih cijena.

Široki tržišni indeks nije se mnogo promijenio s malim porastom od 0,05 posto, dok je Nasdaq Composite dodao 0,18 posto. Dow Jones Industrial Average od 30 dionica pao je za oko 55 bodova ili 0,17 posto.

“Na prvi pogled, čini se da tržišta u ponedjeljak preuzimaju mlakiji pristup dok probavljaju sve što smo naučili prošli tjedan, razmatraju nove rizike i pripremaju se za više podataka kasnije ovog tjedna”, prema trgovačkom desku Goldman Sachsa. “Pogled ispod površine otkriva malo više uzbuđenja nego što bi prvi pogled mogao otkriti.”

Trgovci čekaju ključne podatke koji će informirati Federalne rezerve o daljem putu: CPI izvješće za travanj treba biti objavljeno u srijedu, nakon čega slijedi indeks proizvođačkih cijena u četvrtak.

Dionice PacWest-a dobile su 3,6 posto nakon što je banka smanjila dividendu. Porasle su i velike banke Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase.

Drugdje, dionice Disneyja porasle su više od dva posto. Kompanija bi trebala objaviti tromjesečne rezultate u srijedu.

Ulagači raspravljaju o tome je li se bankarska kriza konačno smirila, prema Oanda viši tržišni analitičar Edward Moya.

“Čini se da će Wall Street pokušati saznati bliži li se stres bankama”, rekao je Moya. “Ova sedmica neće biti naporan kao prošli, ali će i dalje biti važan.”

U međuvremenu, dionice Berkshire Hathaway klase A porasle su za jedan posto. U subotu je konglomerat Warrena Buffetta objavio rezultate za prvo tromjesečje. Konglomerat je pokazao da se operativna zarada povećala za 12 posto u prvom tromjesečju, dok je njegova blagajna premašila 130 milijardi dolara. Buffet je osobno razgovarao o temama uključujući najnoviju bankarsku krizu koja je potresla Wall Street, na godišnjoj skupštini Berkshire Hathawaya u Omahi, Nebraska.

Dionice dolaze nakon nestabilne sedmice u kojem su Dow Jones Industrial Average i S&P 500 zabilježili svoje najgore sedmične rezultate od marta. Gubici su uslijedili usprkos oporavku krajem sedmice u kojem su nestabilne dionice regionalnih banaka skočile s najniže razine.

Dionice regionalnih banaka stabilizirale su se nakon što su prvotno odustale od svojih ranih dobitaka, pri čemu je PacWest porastao za oko šest posto. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) sada je u padu za manje od jedan posto.

Međutim, tehnički strateg Strategasa Chris Verrone rekao je u bilješci klijentima u ponedjeljak da je možda još uvijek prerano proglašavati dno dionica banaka.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here