Naslovnica Ekonomija Istraživanje: Šanse za globalnu recesiju 98 posto

Istraživanje: Šanse za globalnu recesiju 98 posto

Signalne lampice upozorenja trepću u globalnoj ekonomiji jer visoka inflacija, drastično povećanje kamatnih stopa i rat u Ukrajini uzimaju svoj danak.

74
Trenutno postoji 98,1 posto šansi za nastupanje globalne recesije, prema modelu vjerovatnoće američke istraživačke organizacije “Ned Davis Research” (NDR).

Druge situacije u kojima je model vjerovatnoće nastupanja recesije bio ovako visok zabilježen je tokom ozbiljnog ekonomskog pada 2020. godine i tokom globalne finansijske krize 2008. i 2009, izvještava američka tv stanica CNN.

“Ovo nagovještava da će rizik od ozbiljne globalne recesije rasti još neko vrijeme, odnosno i u 2023”, napisali su ekonomisti NDR-a u izvještaju.

Pošto centralne banke pojačavaju napore kako bi inflaciju stavile pod kontrolu, raspoloženje ekonomista i investitora postaje sve turobnije.

Sedam od 10 ekonomista koje je anketirao Svjetski ekonomski forum (WEF) smatra da je globalna recesija barem donekle vjerovatna, navodi se u izvještaju objavljenom u srijedu. Ekonomisti su povukli svoje ranije prognoze ekonomskog rasta i očekuju da će plate prilagođene inflaciji nastaviti pad do kraja ove i sljedeće godine.

S obzirom na porast cijena hrane i energije, postoji zabrinutost da bi visoki troškovi života mogli da dovedu do građanskih nemira. Sedamdeset devet procenata ekonomista koje je anketirao WEF predviđa da će rast cijena izazvati socijalne nemire u zemljama sa niskim prihodima, dok su takva prognoze u ekonomijama sa visokim dohotkom 20 posto.

Investitore takođe sve više brine to što je industrijski indeks Njujorške berze Dow Jones potonuo na medvjeđe tržište u ponedjeljak, prvi put od marta 2020.

Čak i zvaničnici Federalnih rezervi (FED) priznaju da postoji rastući rizik od privrednog pada.

Ipak, ima i nekih svijetlih tačaka, posebno u Sjedinjenim Državama, najvećoj svjetskoj ekonomiji, dodaje CNN i napominje da je američko tržište rada i dalje istorijski snažno, pri čemu je stopa nezaposlenosti blizu najnižeg nivoa od 1969. Američki potrošači nastavljaju da troše novac, a i korporativni profiti su solidni.

Postoji nada da će se najgora inflacija u SAD u posljednjih 40 godina “ohladiti” u narednim mjesecima kako ponuda bude sustizala potražnju.

Istraživači NDR-a kažu da je, iako rizici od recesije rastu, njihov model vjerovatnoće recesije u SAD “još uvijek na najnižem nivou”.

“Nemamo ubjedljive dokaze da su SAD trenutno u recesiji”, napisali su istraživači NDR-a u izvještaju.

IZVORTanjug
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here