Bilans 2023.: Gebrüder Weiss nastavlja istim smjerom

Logističar bilježi 2,47 milijardi eura neto prometa / Sa 187 milijuna eura najveći volumen ulaganja u istoriji kompanije / Tri četvrtine vlastitih potreba za električnom energijom u regiji D-A-CH pokriveno je solarnom energijom vlastite proizvodnje

23

Međunarodna transportna i logistička kompanija Gebrüder Weiss ostvarila je u poslovnoj 2023. godini neto promet od 2,47 milijardi eura (2022.: 3 milijarde eura). Uprkos ovom smanjenju, kompanija je iznad svoga trenda rasta od 2015. do 2020. Posebni efekti uslovljeni koronom u prethodne dvije godine nisu se nastavili u 2023. Kao rezultat toga, neto promet u poslovnom segmentu Air & Sea se vratio na prethodni nivo od 774 miliona eura. Zbog visokih vozarina brodarskih i zračnih kompanija, Gebrüder Weiss je u minuloj godini u ovom području ostvario 1,27 milijardi eura. Stabilnim se pokazao promet u poslovnim segmentima kopnenog prometa i logistike s 1,45 milijardi eura (2022.: 1,48 milijardi eura), uz pad cijena energije i goriva. Omjer vlastitog kapitala porastao je na 63 posto (2022.: 60 posto), što čini kompaniju otpornom na krizu i pozicionira je kao sigurnog poslodavca.

Logistička kompanija Gebrüder Weiss ostvarila je u poslovnoj 2023. godini neto promet od 2,47 milijardi eura.

„Uprkos slabijem privrednom rastu uspjeli smo uz prvoklasnu uslugu pridonijeti uspjehu naših klijenata na globalnim prodajnim tržištima te povećati prisutnost kompanije Gebrüder Weiss s novim lokacijama u SAD-u i Njemačkoj. To je u prvom redu zahvaljujući strastvenom angažmanu naših zaposlenika. Geopolitički sukobi i globalno smanjeni ekonomski rezultati imali su negativan uticaj na prodaju i prevezene količine. Na temelju naše stabilne finansijske situacije pošlo nam je za rukom da u 2023. implementiramo sveobuhvatan investicijski program za proširenje lokacija i usluga”, objašnjava Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss. Uslijed korone su mnogi projekti prolongirani te su sada realizirani u 2023. godini.

Wolfram Senger-Weiss, predsjednik uprave Gebrüder Weiss

Ulaganja u širenje mreže
S rekordnim volumenom ulaganja od 187 milijuna eura, Gebrüder Weiss je konsolidirao svoju mrežu na njemačkom i američkom tržištu kao i u jugoistočnoj Evropi te je također investirao u projekte klijenata i održivu proizvodnju energije. Logističar je posebice u Bavarskoj učvrstio svoju poziciju preuzimanjem i kupovinom nekretnina u Bayreuthu, Konradsreuthu, Nürnbergu i gradnjom špediterskog terminala u Straubingu. Američka mreža proširena je novim lokacijama u Miamiju i Laredu u Teksasu. Ostali investicijski projekti uključivali su drugu lokaciju u Bukureštu, proširenje logističkog terminala u Mađarskoj kao i izgradnju novog logističkog skladišta u Grazu i Reutteu, Tirol. Preuzimanjem je broj zaposlenika na 180 lokacija širom svijeta porastao na 8.600 (2022.: 8.400). Uporedo sa širenjem mreže, Gebrüder Weiss je investirao u digitalizaciju upravljanja opskrbnim lancem. Internetski korisnički portal myGW nadograđen je analitičkim funkcijama za skladišne zalihe (Warehouse Analytics). myGW nudi transparentnost duž cijelog  lanca sanbdjevanja i služi klijentima kao središnja informacijska i komunikacijska platforma za sve što utiče na njihove globalne pošiljke, poput praćenja u stvarnom vremenu i očekivanog vremena dolaska (ETA – Estimated time of arrival).

Povećanje obnovljivih energija
Kompanija je napredovala u dekarbonizaciji vlastitih poslovnih aktivnosti. Tri četvrtine vlastitih potreba za električnom energijom u regiji D-A-CH već pokriva solarna energija vlastite proizvodnje. Logističar je u 2023. pustio je u rad devet dodatnih postrojenja na području D-A-CH i u istočnoj Europi. Ukupno 27 fotonaponskih postrojenja proizvelo je 5.850 megavat sati električne energije s rezultatom da se ušteđena količina CO2 emisija udvostručila na 2.750 tona. Istovremeno kompanija Gebrüder Weiss od 2011. godine osigurava ekološki prihvatljivu mješavinu električne energije sa svojom vjetroparkom u sjevernoj Njemačkoj.

U okviru željene klimatske neutralnosti u radu vlastitih postrojenja i kamiona do 2030. godine, kompanija je sve više fokusirana na vlastiti vozni park. Logističar već isporučuje s e-transporterima robu naručenu online krajnjim kupcima u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. U Njemačkoj ove godine u pogon kreću dva baterijska električna kamiona, a u Austriji će biti nabavljeni dodatni e-kamioni i električna dostavna vozila. Za prijelazno razdoblje na e-mobilnost kompanija prebacuje veliki dio vlastite flote kamiona u Austriji na hidrotretirano biljno ulje (HVO).

Nakon pada svjetske trgovine i recesijskih tendencija, Gebrüder Weiss očekuje lagani ekonomski oporavak od druge polovine 2024., a time i pozitivniji razvoj prodaje – potaknut pojedinačnim uspješnim nacionalnim kompanijama. Wolfram Senger-Weiss: „Dobra je stvar za nas što smo pozicionirani širom svijeta i možemo brzo reagovati na ekonomska kretanja u pojedinim regijama s potrebnim lokalnim logističkim uslugama. Istovremeno vidimo kako se potvrđuje naša strategija “Najbolje od oba svijeta“. Posebno se u posljednjih nekoliko godina pokazalo koliko je važno ulagati kako u razvoj operativne mreže tako i u digitalnu kompetenciju kompanije.“

Gebrüder Weiss želi u 2024. nastaviti ulagati u električnu mobilnost. Ovdje na slici: Električni transporteri koji se koriste u Budimpešti u segmentu Home Delivery
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here