ProCredit Bank i Hifa-Oil: Predstavljanje najnovijih smjernica u izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana

Pridružite se ovom ekskluzivnom događaju "Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu", koji će se održati u četvrtak, 15.02.2024., u restoranu Intermezzo u Tešnju.

57

Energetska neovisnost u BiH: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu uz Hifa-Oil i ProCredit Bank

ProCredit Bank i Hifa-Oil će u četvrtak, 15.02.2024., organizirati događaj koji će u potpunosti biti posvećen izgradnji i finansiranju fotonaponskih elektrana (FNE) za vlastitu potrošnju. Namjera događaja ‘Energetska neovisnost: Vodič kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu’ je osigurati kohezivnu platformu koja će istražiti prednosti, izazove i mogućnosti FNE projekata kroz prakse, iskustva i predavanja stručnjaka i stručnjakinja na ovom polju.

Izgradnja FNE za vlastitu potrošnju dokazano donosi niz prednosti kompanijama. Uz značajno smanjenje računa za struju, kompanije na taj način ostvaruju održiv i ekonomski isplativ izbor za proizvodnju električne energije. Osim toga, FNE omogućavaju neprekidno napajanje bez prekida zbog eventualnog nestanka električne energije, pružajući neovisnost o energetskim kompanijama. Dodatno, investitori imaju mogućnost ostvarivanja subvencija, dok istovremeno doprinose smanjenju emisije CO2 i ostalih stakleničkih efekata.

Pored optimizacije troškova i umanjenja rizika od rasta cijena električne energije, privredni subjekti izgradnjom FNE za vlastitu potrošnju osiguravaju konkurentnost na ino tržištu, jer koriste energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora I, shodno tome, u budućnosti neće plaćati takse na CO2 emisiju.

U ovom trenutku veliki broj domaćih kompanija, zbog kretanja cijena električne energije na međunarodnom tržištu, u ovim investicijama vidi i priliku za ostvarenje dodatnih prihoda kroz ulaganje u solarne elektrane čija je namjena komercijalnog karaktera, odnosno prodaja električne energije otkupljivačima. Motivisani visokim otkupnim cijenama, kompanije i pojedinci se sve češće odlučuju da ulažu u ove projekte sa ciljem ostvarivanja dodatnih prihoda. Upravo njima je, između ostalih, i namijenjen ovaj event u organizaciji ProCredit Bank i Hifa-Oil, kao vrijedan izvor informacija, kroz primjere iz prakse.

Na događaju će stručnjaci i stručnjakinje iz oblasti energetske efikasnosti razgovarati o svim ovim temama. Namjera „Vodiča kroz izgradnju FNE za vlastitu upotrebu“ je potaknuti sve sudionike i zainteresirane na aktivno učešće u diskusiji o izgradnji FNE, u cilju zajedničkog istraživanja svih dostupnih mogućnosti koje FNE pružaju za unapređenje poslovanja i njihovom doprinosu održivom razvoju u Bosni i Hercegovini.

Događaj se održava 15.2.2024. u terminu od 10 do 14 sati u restoran Intermezzo u Tešnju, na adresi Kraševo br. 61. Broj učesnika je ograničen na 100 osoba, pa iz ProCredit Bank i Hifa-Oil savjetuju rane prijave za učešće. Detaljna agenda događaja će biti uskoro objavljena.

Za prijavu na događaj popunite formu na ovom linku, a za dodatne informacije kontaktirajte organizatore putem emaila na directinfo@procreditbank.ba ili info@hifaoil.ba. Prijave će biti zaključene dana 13.02.2024.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here