Panel u okviru SECW – Energetska tranzicija je postala neizbježna i neophodna

Energetska tranzicija je postala neizbježna i neophodna, a prelaz od fosilnih goriva ka održivim izvorima energije predstavlja ključni korak ka očuvanju naše planete i stvaranje bolje budućnosti za generacije koje dolaze – istaknuto je na panelu održanom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA) .

56
Na panelu o temi  “Energetska tranzicija: održivost, prilike i izazovi” u okviru  “Sarajevo Energy & Climate Week” (SECW) učesnici su razgovarali o budućnosti energetskog sektora, izazovima i prilikama u tom procesu, fokusirajući se na važnost klimatskih promjena i krajnji cilj – dekarbonizaciju energetskog sektora do 2050. godine.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vedran Lakić rekao je da SECW dolazi u pravom trenutku, te da su ovakvi događaji korisni i potrebni u predstojećem periodu i procesu energetske tranzicije. Podsjetio je da je usvojen set energetskih zakona, odnosno tri zakona koji su pripremani više godina i koji trebaju predstavljati okosnicu za sektor energetike, te da nakon toga predstoji usvajanje podzakonskih akata.

“Postoji više od 50 podzakonskih akata koje moramo donijeti u narednom periodu i to bi trebali uraditi i prije rokova koji su pred nas postvaljeni. Od tih 50, njih nekoliko je važno za ovo ministarstvo, dok su ostali vezani za druge institucije u okviru energetskog sektora”, rekao je Lakić, dodajući da je u tom smislu već održano niz sastanaka.

Dekanesa EFSA Jasmina Selimović je naglasila potrebu multidisciplinarnog pristupa za optimalnu energetsku tranziciju, kao i ulogu akademske zajednice u tom  procesu.

Pored ministra Lakića i dekanese Selimović na panelu su učestvovali eminentni stručnjaci iz prakse i akademske zajednice: dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Haris Lulić,  predsjednik Uprave i direktor društva Holdina d.o.o. Sarajevo Slavko Sić, senior ekspert za informiranje i uključivanje javnosti u projektu “Podrška Evropske Unije energetskom sektoru u BiH”, EU4Energy Zoran Bogunović, te prodekanica za naučno-istraživački rad i projekte EFSA Amila Pilav-Velić.

​​Organizator SECW-a je Privredna komora Federacije BiH u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potpredsjednikom Federacije BiH Igorom Stojanovićem, Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, Brčko distriktom, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevo, Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i drugim.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here