Finska: Cijena struje u jednom momentu otišla u minus

Pad cijena uzrokovan je neočekivanom prezasićenošću obnovljivom energijom i smanjenjem potrošnje energije zbog krize uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.

115
Pad cijena uzrokovan je neočekivanom prezasićenošću obnovljivom energijom i smanjenjem potrošnje energije zbog krize uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.

Finska se susrela sa neobičnim problemom: struja iz obnovljivih izvora se proizvodila u tolikoj količini da joj je cijena pala u minus. To je značilo da je prosječna cijena energije za jedan dan bila “malo” ispod nule, rekao je Jukka Ruusunen, izvršni direktor finskog mrežnog operatera, Fingrid, za finski javni servis Yle.

Pad cijena uzrokovan je neočekivanom prezasićenošću obnovljivom energijom i smanjenjem potrošnje energije zbog krize uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu.“Sada imamo dovoljno struje i gotovo je bez emisija”, rekao je Ruusunen za Yle, prenosi Insider, dodajući da bi se Finci mogli “osjećati dobro kada koriste električnu energiju”.

Ova vijest predstavlja izuzetan preokret za zemlju koja je prije samo nekoliko mjeseci poručila svojim građanima da paze na potrošnju energije.

“Prošle zime, jedino o čemu su ljudi mogli pričati bilo je gde da nabave više struje. Sada ozbiljno razmišljamo o tome kako da ograničimo proizvodnju. Otišli smo iz jedne krajnosti u drugu”, rekao je Ruusunen za Yle.

Zemlja se suočila s energetskom krizom nakon što je zabranila uvoz energije iz susjedne Rusije kao dio globalne reakcije nakon invazije na Ukrajinu.

No, Finskoj je pomogao i novi nuklearni reaktor koji je pušten je u rad u aprilu ove godine i pružio je značajan novi dotok energije za stanovništvo ove nordijske države od oko 5,5 miliona ljudi.

Ruusunen je za National rekao da Finska želi da vjetar postane njen primarni izvor energije do 2027.

Ovo također doprinosi padu cijena energije. Prekomjerna otopljena voda — koja je izazvala upozorenja o poplavama u nekoliko sjevernoevropskih zemalja — gura finske hidroelektrane u prenapon što nadalje uzrokuje prekomjernu proizvodnju struje.

Finska se sada suočava sa obrnutim problemom od lošeg snabdijevanja energijom: energetski operateri možda više neće moći normalno raditi ako struja nastavi da vrijedi manje od cijene proizvodnje.

Budući da se hidroenergija ne može usporiti ili isključiti, drugi proizvođači poput nuklearnih elektrana nastoje da smanje svoju proizvodnju kako bi izbjegli gubitak novca na proizvodnji energije.

Ruusunen je rekao da to znači da Finci mogu sa zadovoljstvom koristiti svu energiju koju žele.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here