U općini Gornji Vakuf – Uskoplje podržano 6 novih biznisa

Glavni cilj LPZa je razvoj preduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i prelazak na formalno zapošljavanje, sa fokusom na marginalizirane i teško zapošljive kategorije.

116
Zahvaljujući podršci Evropske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH kroz projekat “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II, u općini Gornji Vakuf-Uskoplje je, uspostavljeno lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Gornji Vakuf – Uskoplje. Glavni cilj LPZa je razvoj preduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i prelazak na formalno zapošljavanje, sa fokusom na marginalizirane i teško zapošljive kategorije.

Kako bi se pristupilo sistemskom rješavanju problema nezaposlenosti, LPZ Gornji Vakuf – Uskoplje je u prethodnom periodu intenzivno radilo na kreiranju integriranog modela podrške koji obuhvata cjelokupan set usluga za pokretanje novih biznisa, po principu „Od ideje do biznisa“. To znači da će sve osobe koje su uzele učešće u programu dobiti savjetodavnu i finansijsku podršku te mentoring tokom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za start-upe.

“U programu podrške razvoja poduzetničkih vještina učestvovalo je 20 osoba koje su kroz intenzivne radionice kreirali svoj poslovni plan. Stručna Komisija je odobrila grant za registraciju šest novih biznisa na području općine Gornji Vakuf- Uskoplje sa ukupnim fondom od 74.000,00 KM”, izjavila je Alisa Gekić direktorica Udruženja LiNK Mostar.

Sead Čaušević, općinski načelnik je rekao da je Općina osigurala sredstva kojima će pored grant sredstava za nabavku opreme podržati ovih šest mladih ljudi kroz sufinansiranje troškova doprinosa za 12 mjeseci, kako bi im dali motivaciju da biznisi opstanu i u narednom periodu te da sebi i svojim porodicama obezbijede egzistenciju.

Grupa kandidata je, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, prošla kroz program izrade poslovnog plana, uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti preduzetništva. Kroz program obuka „Pokreni svoj posao“, učesnici su razvijali svoje poslovne ideje i analizirali ekonomske i finansijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

Nakon registracije biznisa, kandidatima će biti pružena finansijska podrška, kroz nabavku stalnih sredstava za rad te mentorska podrška tokom prve godine poslovanja.
Jedna od korisnika grant sredstava je Antonela Sičaja, po zanimanju edukator- rehabilitator, koja je odlučila pokrenuti centar za djecu sa poteškoćama u razvoju.

“Takvo nešto u našoj općini ne postoji, a sve je veća potreba. Nadam se da ću kroz ovaj projekat pomoći svoj djeci sa poteškoćama kao i njihovim obiteljima, te podići svijest i savjetovati ostale građane naše općine. Želim se zahvaliti Općini Gornji Vakuf- Uskoplje, Općinskom načelniku, kao Udruženju LiNK na pruženoj podršci”, istakla je Antonela.

Mladi Bilal Hajdarević, se odlučio na pokretanje proizvodnje prirodnog soka sa 100% udjela voća.

“Razlog za ovu ideju je bogato područje raznim vrstama voća koje možemo iskoristiti na najbolji mogući način. Pružena podrška nam mnogo znači. Sve ovo nam je jaki vjetar u leđa da ostanemo u svom kraju, ostvarimo se i pokrenemo vlastiti posao”, naglasio je Bilal.

Projekat „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNK, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

„Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje“ LPZ MENTOR

Projekat se provodi u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji finansira Evropska unija u iznosu od 4 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here