BiH izveze kilogram mesa, a uveze osam

Za sedam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno meso vrijedno više od 262,5 miliona KM, dok je izvoz u istom periodu jedva premašio 30,2 miliona maraka, što je prema riječima proizvođača domaću proizvodnju dovelo na ivicu propasti.

90

Da BiH uvozi na tone mesa, a izvozi na kašičicu potvrđuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH prema kojima je od januara do kraja jula na domaće tržište stiglo 44,5 miliona kilograma mesa, dok je u istom periodu iz BiH na inostrana tržišta plasirano svega 5,7 miliona kilograma mesa. Iz toga proizilazi da na svaki izvezeni kilogram uvezemo skoro osam kilograma mesa.

Podaci UIO pokazuju da je BiH za sedam mjeseci ove godine najviše uvezla goveđeg mesa i to 16,4 miliona kilograma, čija je vrijednost 136,1 milion maraka. Na drugom mjestu je uvoz svinjetine, jer je na domaće tržište tokom ove godine iz inostranstva stiglo 8,7 miliona kilograma tog mesa, u vrijednosti većoj od 39,6 miliona maraka.

Podaci pokazuju da je BiH u tom periodu na strano tržište plasirala 5,7 miliona kilograma mesa, u vrijednosti većoj od 30,2 miliona maraka. Najviše se izvozilo meso patke, guske, ćurke.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS Mišo Maljčić rekao je za “Glas Srpske” da se na tržištu nalazi 90 odsto uvoznog mesa.

“U Republici Srpskoj nikad manji tov nije bio, a uvoz je toliko uzeo maha da proizvodnja gubi smisao. Osim toga, stočni fond je veoma pao, da se više ne može pronaći prase za pečenicu”, rekao je Maljčić. Cijena prasića po kilogramu žive vage, kako kaže, kreće od 3,20 KM plus PDV, te na pijacama do 4,20 KM.

“Mahom ljudi traže da im se zakolje i istranžira meso pa spremaju za zamrzivač, tako se radilo i prije desetak godina”, kazao je Maljčić.

Da se osjeti kriza, potvrđuju i u mesnicama širom RS-a gdje ističu da im je promet pao za oko 30 odsto i da građani gledaju u svaki gram.

“Najviše se traži svinjetina koja je najjeftinija. Svinjsko meso je malo poskupjelo u odnosu na lani pa krmenadla i plećka koštaju deset KM, but 11, dok je vješalica 12 KM”, kazali su u banjalučkoj “Mesnici kod Laze”, dodajući da kod njih nema mesa iz uvoza.

I na jugu RS-a najtraženije je svinjsko meso što su potvrdili u mesnici “Rogan” iz Trebinja.

“Svinjetina je povoljnija od junetine i teletine. Građani kupuju manje količine nego prije, osjeti se da je opao posao i da je kriza”, kazali su u ovoj mesnici, dodajući da se tokom ljeta najviše kupuje meso za roštilj.

Prošla godina

Podaci UIO BiH pokazuju da je BiH tokom cijele prošle godine uvezla 83,7 miliona kilograma mesa u vrijednosti od 398,3 miliona maraka, a i tada je prednjačilo goveđe meso.

“Kada je riječ o izvozu, tokom 2021. na strano tržište plasirano je 7,7 miliona kilograma mesa, vrijednog od 32,4 miliona maraka”, pokazuju podaci UIO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here