Samsung pojačano ulaže u segment mrežne opreme

Uprava prebacuje najuspješnije menadžere i mnoštvo zaposlenika iz odjela za uređaje u odjele za mreže, rekla su dva izvora iz Samsunga

43
Samsung mrežna oprema

Južnokorejski tehnološki div Samsung Electronics pojačano usmjerava ljudske resurse u poslovanje s opremom za telekomunikacijske mreže kako bi kapitalizirao strahove na račun sigurnosti koji pogađaju kineski Huawei.

Potencijalni klijenti

Uprava prebacuje najuspješnije menadžere i mnoštvo zaposlenika iz odjela za uređaje u odjele za mreže, rekla su dva izvora iz Samsunga.

Potencijalni klijenti zapazili su Samsungova nastojanja da se preusmjeri na mobilne mreže najnovije generacije (5G) i da uhvati korak s tržišnim liderom Huaweijem i divovima te industrije Ericssonom i Nokijom.

Tako francuski teleoperater Orange, čiji je glavni dobavljač Huawei, planira ove godine u matičnoj zemlji sa Samsungom prvi put testirati mobilnu mrežu nove generacije 5G, navodi Reuters.

“Samsung u ovom trenutku čini veliki iskorak u Europi”, rekao je izvor iz te industrije koji je želio ostati neimenovan.

Huawei je pak suočen s optužbama SAD i još nekih zapadnih zemalja da bi njegova oprema Kini omogućila špijuniranje te da se ne bi trebala koristi u 5G mrežama, koje će nuditi veće brzine i mnoštvo novih usluga.

Australija i Novi Zeland pridružili su se SAD, zabranivši Huaweiju učešće u gradnji 5G mreža. Slične zabrane razmatraju i mnoge druge zemlje, ponajprije u Europi.

Jedinstvena prilika

Huawei opovrgava da njegova oprema predstavlja rizik za sigurnost

Problemi Huaweija otvaraju pak jedinstvenu priliku za Samsung. Telekom kompanije sklone su dodijeliti posao modernizacije dobavljačima mreža starije generacije – u ovom slučaju 4G – jer mogu koristiti postojeću opremu, što znači i manje troškove. Sada su pak mnoge firme izložene političkom pritisku da promijene dobavljača.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here