Izudin Ahmetlić najavio nastavak investicijskog ciklusa Hifa Oil Grupacije

U Bosni i Hercegovini, Ahmetlić najavljuje završetak investicijskog ciklusa usmjernog na Terminale u Zenici

3193
Izudin Ahmetlić generalni direktor i vlasnik HIFA OIL Grupacije

U razgovoru za specijalno izdanje Poslovnih novina “100 najvećih u BiH”, Izudin Ahmetlić generalni direktor i vlasnik HIFA OIL Grupacije najavio je nove projekte, i nastavak investicijskog ciklusa. Na pitanje jesu li u planu nova pripajanja i u kojim sektorima, te da li je planirano širenje kapaciteta Grupacije do kraja ove godine, Ahmetlić je odogovorio kako HIFA OIL Grupacija ima u planu dalje širenje kapaciteta.

Hifa Oil Grupacija do sada je svoje poslovanje širila akvizicijama – domaćim i stranim, pokretanjem novih kompanija i strateškim partnerstvima prije svega na stranim tržištima.

Ahmetlić u intervjuu navodi da su u fokusu investicije u neke od infrastrukturnih objekata u pojedinim zemljama regiona sa ciljem daljeg jačanja tržišne pozicije firmi Grupacije, te da su «svi projekti investicijski pokriveni». U Bosni i Hercegovini, Ahmetlić najavljuje završetak investicijskog ciklusa usmjernog na Terminale u Zenici. Također u završnoj fazi su još dva velika projekta, ali o čemu će kako kaže «informisati javnost kada za to dođe vrijeme».

Ahmetlić je istakao da će ova godina ostati upamćena po ekspanziji poslovanja HIFA OIL Grupacije, sa “poslovnim potezima koji će nas zauvijek odrediti kao jednog od najznačajnijih BH. investitora. Strateški, povukli smo poteze koji su mnoge iznenadili”, kazao je Ahmetlić.

“Početkom ove godine HIFA OIL je kupila neke, nama zanimljive firme kao što su LB.Profile u Njemačkoj – lider u proizvodnji i inovacijama PVC profila u građevinskoj industriji, zatim slovenskog distributera željeza u BiH Mersteel, a oživaljavanjem ‘Terminala’ Željezare Zenica, HIFA OIL Grupacija pokrenula je dio domaćih resursa koji će biti usmjereni na trajnu stabilizaciju tržišta naftom i naftnih derivata, postavši privatni distributer sa najvećim kapacitetima za skladištenje nafte. Ugovorom o snabdijevanju avio kompanija JET A1 avio gorivima, HIFA OIL dala je svoj doprinos podizanju razine konkuretnosti Međunarodnog Aerodroma Sarajevo. U tom smislu mi već snabdijevamo avio kompanije Turkish Airlines i Wizzair, i druge”, pojasnio je Ahmetlić, dodavši kako je obnovljen i ugovor o snabdijevanju NATO snaga naftom i avio gorivom u BiH, a naveo je i širenje na regionalnim tržištima firme kćerke EURO ROAL koja je sa svojim proizvodima ušla na tržišta Kosova, Srbije i Crne Gore. Tu je i proširenje izvoza kćerke kompanije EURO STIL koja je ušla u neke od najznačajnijih specijaliziranih tržnih lanaca kao što su Bauhaus i drugi u Hrvatskoj i Sloveniji, sa intencijom širenja na ostale zemlje EU.

“Lideri smo u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20 posto udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prvi smo i u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj i u drugim zemljama regiona”, riječi su Ahmetlića.

“Zajedno sa kompanijama kćerkama EURO ROAL, EURO METALI, EURO STIL, EURO POWER, PETROBIT, BITROL Slovenija, te njemačkim LB.Profile, ukupni godišnji prometi naših kompanija već dosežu iznos od blizu 500 miliona KM, a dobiti se računaju u dvocifrenom milionskom iznosu, no mi svoje poslovanje, osim ovih parametara gradimo na drugim važnim osnovama i postulatima, kao što su razvoj ljudskih potencijala, društvena odgovornost i unaprijeđenje ekoloških sistema”, kazao je između ostalog Izudin Ahmetlić generalni direktor i vlasnik HIFA OIL Grupacije u intervjuu za specijalno izdanje sarajevskih Poslovnih novina «100 najvećih u BiH».

IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here