Povodom 50. rođendana Lőrinc Mészáros prvi put posjetio Lukavac Cement ​

U povodu svečanog obilježavanja zlatnog jubileja Lukavac Cementa 6. juna 2024., na dan kada je fabrika puštena u pogon, u kratku jednosatnu posjetu stigao je novi vlasnik Lőrinc Mészáros, a potom je održana konferencija za medije.

20

Lukavac Cement, vodeći bosanskohercegovački proizvođač portland i zidarskog cementa, u decembru 2023. postao je članica mađarske Talentis Grupe koja djeluje u sastavu Mészáros Grupe na čijem čelu je Lőrinc Mészáros. Tokom prijepodnevne posjete Lukavac Cementu, Mészáros je obišao jedan dio postrojenja, upoznao se i razgovarao s menadžmentom i održao prigodan pozdravni govor uposlenicima fabrike. Tom prilikom su zasadili i drvo javora kao simbol zajedničke posvećenosti prirodi i zaštiti okoliša, ali i za uspješan početak nove faze poslovanja Lukavac Cementa.

“Želio sam danas svakako biti ovdje kada se obilježava ovaj poseban datum za Lukavac Cement. Zalaganje i odanost njegovih radnika tokom ovih 50 godina su sigurno bili glavna osnova uspjeha. Ova fabrika je sinonim za kvalitet i izvrsnost i zato svima koji su dali doprinos njenom razvoju i napretku upućujem iskrene čestitke. Izuzetno sam zadovoljan da smo sada prisutni i u Bosni i Hercegovini i da nastavljamo s daljim ulaganjima i unapređenjem poslovanja Lukavac Cementa u skladu sa modernim praksama i aktuelnim dostignućima industrije cementa”, izjavio je Mészáros.

Na danas održanoj konferenciji za medije, na kojoj je premijerno prikazan i kratki film o prvih 50 godina Lukavac Cementa, istaknuto je da fabrika uspjela opstati i rasti zahvaljujući timskom radu svih njenih zaposlenika ali i uspješnoj privatiziciji te da sada kao članica Talentis Grupe, na svoj 50. rođendan, započinje novu eru poslovanja s jasnom vizijom i pogledom u budućnost.

Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa, u svom obraćanju je naglasio da je u proteklim godinama u ovoj kompaniji kreirano poticajno okruženje, u kojem su spojeni znanje i iskustvo vrhunskih stručnjaka sa entuzijazmom novih, mladih zaposlenika koji u Lukavac Cementu imaju priliku graditi svoje karijere kao u bilo kojoj drugoj naprednoj zemlji i dodao: ”Cilj nam je da mladi, stručni ljudi ovdje ostaju i zajedno s nama grade bolju budućnost Bosne i Hercegeovine”.

Ispred Talentis Grupe medijima se obratio Dusán Lásztity, član Nadzornog odbora Lukavac Cementa u ime najavljenog Tamása Németha, predsjednika Nadzornog odbora Lukavac Cementa, koji je tom prilikom rekao: ”Naši planovi za Lukavac Cement su bazirani na povećanju udjela alternativnih goriva, ali razrađujemo i druge projekte kao što hvatanje ugljika i iskorištavanje solarne energije. Krajnji nam je cilj je da ovdašnju proizvodnju cementa učinimo što zelenijom i ekološki potpuno prihvatljivom te da u dovoljnim količinama snabdijevamo mađarsko, bosanskohercegovačko i druga tržišta

Mađarska Talentis Grupa, koja je specijalista u građevinskoj branši, kupovinom Lukavac Cementa sada je prisutna u BiH, što je ujedno pokazatelj ozbiljnih namjera mađarskih kompanija da ovdje investiraju.

Mađarska država svesrdno podržava aktivnosti svojih privrednika koji žele ulagati ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu. Ulazak Talentis Grupe u ovu savremenu bosanskohercegovačku cementaru je izvrstan primjer i za sve druge investitore, ali i za naše buduće saradnje, jer, između ostalog, predstavlja značajan doprinos daljem razvoju dobrih ekonomskih i prijateljskih odnosa između BiH i Mađarske“ – kazao je ambasador Republike Mađarske u BiH Krisztián Pósa.

U svom emotivnom obraćanju bivši generalni direktor Lukavac Cementa Izet Imamović je rekao: „Kako je prije 50 godina otvorena kao prva fabrika cementa u BiH, tako je i danas prva i prednjači u svemu. U svom dugodišnjem radu i vođenju ove cementare glavni motiv mi je uvijek bio da što profesionalnije obavljam svoj posao i odgovorno donosim odluke. Ipak, timski rad je ključ uspjeha. Ovo što smo uspjeli napraviti u Lukavac Cementu, napravili smo mi, a ne neki pojedinac sam.

Edin Delić, gradonačelnik Lukavca, izrazio je svoje zadovoljstvo da tako savremeno industrijsko postrojenje postoji u Lukavacu i da je izuzetno ponosan na pionirski projekt upotrebe alternativnih goriva u Lukavac Cementu, jer upravo zahvaljujući transparentnosti, otvorenosti, dobroj organizaciji i komunikaciji sa građanima, svi su postali svjesni da je ovo vrlo kvalitetno i napredno rješenje, posebno s aspekta zaštite okoliša. Čestitao je 50. rođendan svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima i zaposlenicama cementare i na kraju zaželio dobodošlicu Talentis Grupi u Lukavac sa željom da buduća saradnja s lokalnom zajednicom bude i nadalje uspješna.

Veliki rođendanski koncert Lukavac Cementa održava se večeras u 20 sati kada će ispred Centra za kulturu Lukavac nastupiti popularni bendovi Dubioza Kolektiv i Divanhana.

Medijski pokrovitelji rođendanskog koncerta su: Klix.ba, FENA, Akta.ba, Biznisinfo.ba, Ekapija.com, Dnevni avaz, Radio M, Biznis.ba, Vijesti.ba, M plus radio, Poslovne novine, RTV Lukavac, RTVTK, RTV Slon, LukavacInfo, Sodalive.ba, Urban Magazin i Business Magazine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here