Piše Almasa Bajrić


CompanyWall d.o.o. je renomirana bonitetna kuća osnovana s ciljem pružanja pomoći poslovnim subjektima u smislu unapređenja njihovog poslovanja pronalaženjem i povezivanjem s novim klijentima. Uz to, bavi se provjerom potreba i likvidnosti, kao i poboljšanjem efikasnosti rada analizom finansijskih podataka i mnogih ekonomskih faktora.

Višegodišnje iskustvo CompanyWall svakodnevno obogaćuje kroz uspjehe na nekoliko različitih tržišta u Evropi. Bonitetna i analitička kuća CompanyWall nabavlja pakete svih godišnjih izvještaja od nacionalnih registara u regionu, na osnovu kojih kreira dubinske analize poslovanja za svoje potrebe, kao i za potrebe svojih klijenata.

Pored Slovenije, CompanyWall posluje i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Kompanija zapošljava stručnjake iz oblasti ekonomije, finansija, IT sektora, marketinga… U BiH bonitetna kuća CompanyWall posluje od 2019. godine.

Savremeno poslovanja

Iako su sva pravna lica dužna svojim nacionalnim registrima dostaviti finansijske izvještaje, nedostatak tih izvještaja je su njihov opšti karakter i činjenica da se iz njih ne dobija finansijska analiza preduzeća, kao ni visina njihovih bonitetnih ocjena. Također, njihovo tumačenje je previše sporo i previše vremena oduzima za tempo koji nameće savremeno poslovanje, a vrijeme je u poslovnom svijetu luksuz. Zbog toga se sve veći broj firmi u svijetu odlučuje za registraciju u nekoj od bonitetnih kuća koje im omogućavaju jasniji, odnosno konkretan uvid u poslovanje ostalih privrednih subjekata, finansijsku analizu kao i bonitetne ocjene.

Pored Slovenije, CompanyWall posluje i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Mađarskoj i Velikoj Britaniji. Kompanija zapošljava stručnjake iz oblasti ekonomije, finansija, IT sektora, marketinga

CompanyWall sa državnim registrima potpisuje ugovornu obavezu, što podrazumijeva i da se na portalu kompanije objavljuju najtačniji ažurirani podaci iz zvaničnih izvora, s posljednjim verzijama izvještaja u koje su firme sa svakog obuhvaćenog tržišta unijele eventualne potrebne ispravke. CompanyWall svojom uslugom klijentima može razriješiti mnogobrojne dileme poput onih zbog čega su važne bonitetne ocjene, kako se one tumače, a možda i važnije od toga – odgovoriti na pitanja – koliko je različitih poslovnih djelatnosti u državi, koliko preduzeća i preduzetnika, te koji su najbolji učesnici na tržištu i s kakvim rezultatima posluju.

Šta je certifikat bonitetne izvrsnosti

„Inostrane firme s certifikatom bonitetne izvrsnosti imaju veliki kredibilitet na svjetskom tržištu poslovanja. Certifikat je dokaz likvidnosti, dobrog i pouzdanog poslovanja, a time i kvalitetnog rada firme. Stari načini provjera svog budućeg poslovnog partnera ili konkurencije odlaze u zaborav uz certifikat bonitetne izvrsnosti kao najpouzdaniji dokaz da neka firma dobro posluje“, riječi su Maje Kljun, direktorice u firmi CompanyWall.

Bilo da neka kompanija želi investirati u nove poslove ili pak uložiti u nova partnerstva, analiza finansijskog poslovanja firmi za koje su  zainteresirane bit će im od velike važnosti i koristi. Da bi bili sigurni u svoje investiranje bilo bi dobro da kompanije investitori najprije steknu uvid u relevantne finansijske i poslovne podatke o drugim firmama, ali i državama, kako bi lakše razumjeli potencijalne mogućnosti, prednosti i rizike. CompanyWall to sve omogućava kroz niz podataka koji se mogu pronaći na portalu.

Bonitetni izveštaj privrednim subjektima omogućava da na brz, jednostavan i jasan način steknu uvid u sveukupno poslovanje preduzeća, bilans stanja, pokazatelje, prikaze uspjeha i druge podatke. Također, zarad lakšeg razumijevanja sadrži i grafičke prikaze analize finansijskih podataka.

Bonitetna ocjena

Umjesto sirovih finansijskih podataka sad je na jednom mjestu moguće brzo pregledati kako je firma poslovala u prošloj godini. Pored toga, svaki bonitetni izvještaj sadrži i bonitetnu ocjenu preduzeća.

Bonitetna, odnosno, finansijska ocjena je detaljan pregled poslovanja određene firme ili samostalnog preduzeća koji se temelji na analizi poslovanja u prethodnoj godini. Portal CompanyWall Business nudi bonitetnu ocjenu, te kombinaciju statičke i dinamičke ocjene. Statička ocjena je proračun više pokazatelja iz godišnjeg izvještaja za prethodnu godinu, a dinamička se kroz godinu mijenja. Statička ocjena sastoji se iz pokazatelja uspješnosti i likvidnosti, dok na dinamički dio ocjene utiču faktori kao što su blokade, dugovi, djelatnosti, odnos između prihoda iz državnog budžeta i iz privatnog sektora, sudski postupci, platežna moć.

Bonitetni izveštaj privrednim subjektima omogućava da na brz, jednostavan i jasan način steknu uvid u sveukupno poslovanje preduzeća, bilans stanja, pokazatelje, prikaze uspjeha i druge podatke.

Bonitetna ocjena svih firmi na portalu CompanyWall Business dobijena je detaljnim analizama vrhunskih ekonomskih stručnjaka i finansijskih analitičara. Bonitetne ocjene privrednih subjekata razvrstane su u bonitetne razrede, od najvišeg AAA do najnižeg CCC.

Pored svih funkcija koje portal nudi, CompanyWall Business najboljim kompanijama iz BiH dodjeljuje i certifikat bonitetne izvrsnosti kao znak i garanciju dobrog i postojanog poslovanja firme. Firme koje posluju pouzdano, postojano i kvalitetno dobijaju certifikat bonitetne izvrsnosti i uživaju povjerenje poslovnog svijeta. Certifikat bonitetne izvrsnosti je plod detaljnih proračuna finansijskih analitičara i ekonomskih stručnjaka na osnovu poslovanja preduzeća, statičke i dinamičke bonitetne ocjene.

Potrebe tržišta

Certifikat bonitetne izvrsnosti dodeljuje se najuspješnijim firmama u štampanom obliku. Pored toga, certifikat firme dobijaju i u elektronskom obliku pri čemu ga kompanije na taj način mogu postaviti u potpisu svoje elektronske pošte. Certifikati olakšavaju firmama da budu prepoznatljivije, a poslovnim partnerima da brže i sigurnije ostvaruju saradnju.

Kompanija CompanyWall prepoznala je potrebe tržišta i odgovorila  na njih s ciljem maksimalnog olakšanja poslovanja za privredne subjekte na teritoriji BiH. Privredni subjekti u BiH svoje fiinansijske izvještaje, u zavisnosti od entiteta, podnose Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA) i Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), a CompanyWall s njima potpisuje ugovornu obavezu. Saradnja s ovim nacionalnim registrima ima ključni značaj za privredne subjekte iz više razloga, među kojim su transparentnost i dostupnost podataka, elektronska dostava finansijskih izvještaja, elektronska registracija privrednih subjekata, podrška u pravnim i poslovnim transakcijama, a možda najvažnije od svega jest jedinstvena baza podataka koju ovaj registar pruža.

CompanyWall će se truditi i u budućnosti odgovoriti na potrebe tržišta, sve u cilju pomoći privrednim subjektima da unaprijede vlastito poslovanje.

Potreba za korištenjem redovne biznis analitike

„Aktivnim učesnicima na regionalnom tržištu i profesionalnim ekonomistima koji žele dublji uvid u privredna  kretanja, naši podaci mogu biti od presudnog značaja. CompanyWall poslovnim korisnicima nudi svoj napredni servis, koji zahvaljujući preglednom i logičnom interfejsu, omogućava brzu pretragu i pomoć pri kreiranju uporedne analize rezultata poslovanja učesnika u lokalnoj ili regionalnoj ekonomiji“, ističe Klemen Kljun, generalni direktor bonitetne kuće CompanyWall.

Poslovni korisnici u našem regionu, prema njegovim riječima, odavno su uhvatili korak s razvijenim zemljama u domenu finansijskih usluga, pa i te kako razumiju potrebu za korištenjem redovne biznis analitike.

„S druge strane, primjetna je sve veća potražnja za ovakvom analitikom. Naša jedinstvena baza informacija s višegodišnjim poslovanjem kompanija u svakoj pojedinačnoj državi, strukturirana je tako da korisnicima pruži precizan uvid u poslovne rezultate, uz dodatnu uslugu napredne pretrage koja omogućava lakše pronalaženje relevantnih aktuelnih podataka. Zahvaljujući ovom servisu, kreiranje uporednih analiza posmatranih kompanija jednostavno je čak i za one korisnike koji ranije nisu bili vični čitanju finansijskih izveštaja, zaključuje prvi čovjek kompanije CompanyWall.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here