PROF. DR. MELIHA BAŠIĆ IZABRANA ZA DEKANICU EKONOMSKOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Prof. dr. Meliha Bašić je svoje akademsko obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, gdje je završila dodiplomski, magistarski i doktorski studij specijalizacijom u oblasti finansija i računovodstva, dok je specijalističku edukaciju stekla u Egiptu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

93

Vijeće Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (EFSA), na sjednici održanoj 14.02.2024. godine, izabralo je prof. dr. Melihu Bašić za dekanicu Fakulteta na mandatni period od četiri godine. Prof. dr. Meliha Bašić je na poziciji dekanice zamijenila prof. dr. Jasminu Selimović, koja je u januaru 2024. godine preuzela funkciju guvernerke Centralne banke BiH.
Profesorica Bašić je bila članica Uprave Fakulteta i obavljala je funkciju prodekanice za finansije od 2016. godine, a u dva navrata, 2018. i 2024. godine, obnašala je funkciju v.d. dekanice. Njen doprinos i angažman s ciljem unapređenja i afirmacije Fakulteta prepoznati su od strane članova Vijeća Fakulteta, što je bio osnov da joj se ukaže povjerenje da vodi Instituciju u narednom četverogodišnjem mandatu.
U okviru profesionalne karijere, prof. dr. Meliha Bašić je bila ispitivač ovlašten od Komisije za računovodstvo i reviziju BiH za certificiranje samostalnih računovođa i ovlaštenih revizora, ispitivač za ovlaštene sudske vještake – Ministarstvo pravde FBiH i ispitivač za certificirane interne revizore i predsjednica Akademskog udruženja internih revizora u BiH. Osnivačica je Centra za forenzičko računovodstvo i članica uređivačkog odbora u časopisu ”The Journal of Accounting, 2018 – Ethics & Public Policy” Evropskog naučnog instituta.
U dugogodišnjoj konsultantsko-istraživačkoj praksi, kao autorica, koautorica ili rukovoditeljica učestvovala je u realizaciji mnogobrojnih elaborata, projekata i studija iz različitih oblasti računovodstva, forenzičnog računovodstva i revizije. U okviru naučne karijere, sudjelovala je u publikaciji više knjiga, monografija, naučnih i stručnih radova u zbornicima, časopisima, te na seminarima i simpozijima.
Prof. dr. Meliha Bašić je svoje akademsko obrazovanje stekla na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Sarajevu, gdje je završila dodiplomski, magistarski i doktorski studij specijalizacijom u oblasti finansija i računovodstva, dok je specijalističku edukaciju stekla u Egiptu, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Prof. Bašić radi na Ekonomskom fakultetu kao redovna profesorica na Katedri za računovodstvo i reviziju. Polja njenog profesionalnog interesovanja su računovodstva i revizije/menadžersko računovodstvo, troškovno računovodstvo, revizija i kontrola, interna revizija, finansijsko računovodstvo, računovodstvo banaka, računovodstvo, nedodirljiva aktiva, forenzično računovodstvo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here