Meta najavila prvu dividendu, dionice skočile 18 posto

Meta je, uz isplatu tromjesečne dividende, najavila i povećanje programa otkupa dionica za 50 milijardi dolara.

10
Majka kompanija FacebookaMeta isplatit će kvartalnu nagradu akcionarima u iznosu od 50 centi po akciji, a po objavi te informacije kao i odličnih rezultata u posljednjem kvartalu prošle godine, vrijednost akcije Mete porasla je čak 18 posto.

Meta je, uz isplatu tromjesečne dividende, najavila i povećanje programa otkupa dionica za 50 milijardi dolara.

„Ovo je bila ključna godina za našu kompaniju“, ocijenila je finansijska direktorica Mete Susan Li, dok je kompanija investitorima predstavila dugoročne planove koji obuhvataju veća ulaganja u vještačku inteligenciju, metaverzum i infrastrukturu.

Meta, inače, radi na uvođenju ‘AI pomoćnika’ za korisnike, kreatore sadržaja i oglašivače na cijeloj platformi, a vještačku inteligenciju koristi i za efikasnije oglašavanje.

„Ne očekujemo da će naši Gen AI proizvodi biti značajan motor prihoda u 2024. godini“, rekla je Li dodavši da je to najbolja „prilika za unovčavanje alata za oglašavanje“.

U kompaniji procjenjuju da će kapitalna ulaganja u ovoj godini iznositi od 30 do 37 milijardi dolara, što je povećanje od dvije milijarde u odnosu na ranija očekivanja.

Prihodi Mete porasli su za četvrtinu u posljednjem tromjesečju, i to na 40,1 milijardu dolara, premašivši očekivanja analitičara. Neto prihod skočio je 201 posto na 14 milijardi dolara, nadmašivši konsenzus analitičara od 13 milijardi dolara.

U prvom tromjesečju Meta očekuje prihode između 34,5 i 37 milijardi dolara, dok je istovremeno pod snažnim pravnim i političkim pritiskom u SAD zbog sumnje na neodgovarajuću zaštitu djece od štetnog sadržaja na svojim platformama.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here