35 miliona eura kod EIB-a za sarajevski Gradski prijevoz

Ova sredstva će biti korištena za četiri komponente iz oblasti gradskog prometa.

28
tramvaj šine
Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Europske investicijske banke (EIB) za realizaciju projekta Gradski prijevoz u Sarajevu – B, u iznosu do 35 miliona eura, koji je proslijedila u Parlament FBiH na donošenje.

“Ova sredstva će biti korištena za četiri komponente iz oblasti gradskog prometa, i to za sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge, zatim za obnovu voznog parka tramvajskog prometa, te izgradnju gradske prometnice i Transverzale dionica II (Bare-tunel Kobilja glava-Hotonj), kao i uređenje trolejbuskog depoa”, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sredstva ovog zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 20 godina i grejs razdobljem od pet godina koji je uključen u rok otplate, te dospijećem polugodišnjih rata u jednakim otplatama glavnice.

Razmatrana dokumentacija, posebno Ugovor o finansiranju zaključen između EIB-a i BiH u Sarajevu od 22. maja 2023. godine i Luksemburgu 15. juna 2023. godine, prihvatljiva je za Federaciju BiH.

Federacija BiH će sredstva zajma prenijeti na osnovu zajma na Kanton Sarajevo koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju. Federalno ministarstvo financija je zaduženo da sa Kantonom Sarajevo usuglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, definirati uvjete vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu.

Istovremeno je data suglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i Federacije BiH, kao i Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo. Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i odgovarajućeg Podugovora o zajmu ovlašćuje se federalni ministar financija.

Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo financija, Kanton Sarajevo i Ministarstvo prometa KS, svako u okviru svoje nadležnosti.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo finansija donošenjem ove odluke stvara se osnova za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, kojim će se propisati uvjeti za davanje zajma Federaciji, a koji će biti identični uvjetima pod kojima EIB odobrava zajam BiH. Federacija će pod istim uvjetima sredstva zajma proslijediti dalje Kantonu Sarajevo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here