Predstavljen projekat STECCI – STone monument Ensambles and the Climate Change Impact iz programa Horizon Europe

Koordinator projekta: Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu Vrijednost projekta: 3,37 miliona eura

34

Predstavljanje Horizon Europe projekta pod nazivom “STone monument Ensambles and the Climate Change Impact“ – STECCI upriličeno je u petak, 22. septembra 2023. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Predstavnica Evropske komisije Melpomeni Vyzika (Project Adviser, REA)  predstavila je mogućnosti apliciranja na Horizon Europe projekte; šef UNESCO ureda u Sarajevu Siniša Šešum je govorio o stećcima kao svjetskoj baštini, nakon čega je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta UNSA prof. dr. Nusret Drešković prezentirao projekat „STone monument Ensambles and the Climate Change Impact“ – STECCI kojim koordinira Univerzitet u Sarajevu – Prirodno-matematički fakultet.

Univerzitet u Sarajevu, odnosno UNSA – Prirodno-matematički fakultet je uspješnom aplikacijom i dobivanjem jednog od projekata iz programa Horizon Europe postigao izniman međunarodni uspjeh i time ponovo dokazao svoj postojeći visoki međunarodni naučni rejting. Postignuti uspjeh ima i dodatnu vrijednost ako se u obzir uzme činjenica da je po prvi put u Bosni i Hercegovini Univerzitet u Sarajevu koordinatorska institucija istraživačkog projekta u okviru Horizon Europe programa.

Aplikacija je visoko ocijenjena kako sa aspekata aktualnosti tematike, tako i sa aspekata izvrsnosti i aplikabilnosti. Osim multidisciplinarnog tima Prirodno-matematičkog fakulteta u pripremi i realizaciji Projekta učestvuju i istraživači sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta, te Akademije likovnih umjetnosti.

U pripremi i sadržajnom struktuiranju aplikacije učestvovali su i dali svoj puni doprinos istraživači – predstavnici ukupno 6 međunarodnih univerziteta, te dvije državne institucije i jednog instituta iz ukupno 8 evropskih zemalja.

SAŽETI PODACI PROJEKTA

  • Naziv projekta: STone monument Ensambles and the Climate Change Impact
  • Akronim Projekta: STECCI
  • Broj Projekta: 101094822
  • Poziv projekta: HORIZON-CL2-2022-HERITAGE-01
  • Vrsta projekta: HORIZON istraživanja i inovacije
  • Budžet Projekta: 3,37 mil Eura
  • Period realizacije: 2023-2027 (01.09.2023. – 31.08.2027.)
  • Institucije koje učestvuju u Projektu:
    • Univerzitet u Sarajevu, BiH
    • Heritage Malta, Malta
    • Univerzitet Donja Gorica Podgorica, Crna Gora
    • Universitaet fur angewandte Kunst Wien, Austrija
    • Stiftung Preussischer Kulturbesitz, Njemačka
    • Zentrum für soziale Innovation GmbH Wien, Austrija
    • Sveučilište u Splitu, Umjetnička akademija, Hrvatska
    • Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Srbija
    • Institut Mines-Telecom, Francuska
  • Status UNSA u Projektu: Koordinatorska institucija
  • Koordinator Projekta: Nusret Drešković (UNSA)
  • Projektni menadžer: Saida Ibragić (UNSA)
  • Web stranica projekta: https://steccihorizoneu.com/

OPIS PROJEKTA

STECCI je multidisciplinarni projekat koji objedinjuje stručna znanja i vještine iz oblasti konzervacije, nauke o očuvanju kulturnog nasljeđa, klimatologije i drugih prirodnih, ali i društvenih i humanističkih nauka, te kreativnih industrija kako bi se riješili izazovi utjecaja klimatske promjene na kulturnu baštinu.

Pojava i intenziviranje klimatskih promjena tokom posljednjih pola stoljeća inicirale su brojna i vrlo različita naučna istraživanja negativnih utjecaja posljedičnih prirodnih nepogoda (kao što su dugotrajne suše praćene iznimno visokim temperaturama zraka, snažnim padavinske nepogode i sa njima povezane intenzivne poplave, šumski požari, erozija zemljišta i sl.) na različite segmente ljudskog života i stvaralaštva. Jedna od oblasti koja je direktno povezana sa pomenutim negativnim utjecajima klimatskih promjena je kameno sakralno kulturno naslijeđe. U skladu sa definiranom metodologijom, holistički istraživački pristup će, kroz uključivanje naučnika različitih istraživačkih profila, konzervatora, građana, predstavnika kreativnih industrija i donosioca odluka, rezultirat razvojem novih, održivih strategija dugoročnog očuvanja kamenog sakralnog kulturnog nasljeđa. Po prvi put, budućnost stećaka – vrlo senzibilnog fenomena uvrštenog na UNESCO-vu listu svjetske baštine, i sličnih kamenih spomeničkih struktura će biti procijenjena prema dva klimatska scenarija visoke rezolucije u tri perioda: 2021-2040, 2041-2060 i 2081-2100. In situ procjenu stanja, podržanu sveobuhvatnim naučnim analizama, pratit će sanacijska konzervacija na odabranim lokacijama kako bi se razvila najbolja praksa i izradile učinkovite smjernice za praćenje i očuvanje zajedno sa ekonomskim analizama i klimatskim scenarijima. Takav rezultat će naglasiti potrebu za pravovremenim i odgovarajućim intervencijama i olakšati proces donošenja odluka nadležnim institucijama. Istražit će se i metodologije digitalizacije. Osnovne i vrhunske tehnike će se međusobno upoređivati kako bi se pojednostavilo i pojačalo digitalno snimanje kulturnog naslijeđa u Evropi. Nadalje, projekt ima za cilj da potencijal nekropola pretvori u nove mogućnosti i resurse za društveno-ekonomski i kreativni razvoj poduzetništva lokalnih zajednica. Rad na valorizaciji kulturnog nasljeđa i društvenih laboratorija (eng. social hubs) sa serijom događaja vezanih za sudjelovanje javnosti u prikupljanju naučnih podataka (eng. citizen science), prikupljanju priča i legendi o stećcima, te drugim aktivnostima prethodit će razvoju strategija održivog kulturnog turizma koje se mogu implementirati širom Evrope. Umjetnost, alati kreativnih industrija i kulturne vrijednosti će se tako koristiti kao moćni motori regeneracije, ekonomskog rasta i održive zaštite kulturnog nasljeđa u vremenima brzih klimatskih promjena.

U skladu sa istaknutim, osnovni cilj projekta STECCI je kreirati inovativne i održive strategije iz oblasti zaštite sakralnog kulturno-historijskog naslijeđa (iz grupe kamenih struktura) od uticaja klimatskih promjena i posljedičnih prirodnih nepogoda, zagađenja okoliša i antropogenih prijetnji.

Projekat STECCI će koristiti najsavremeniju istraživačku opremu, digitalne tehnologije, najnovije pristupe u društvenim naukama i izvrsnost konzervatorske prakse kako bi postigao postavljene ciljeve na osnovu demo slučajeva, koji će biti primjenjivi i izvan Evrope.

Projekat će također dodatno generirati bolju saradnju nekoliko zemalja regiona te će na taj način utjecati na smanjenje radikalizma na Zapadnom Balkanu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here