Države G7 postigle dogovor o zatvaranju elektrana na ugalj do 2035. godine

‘Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih’, potvrdio je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost.

12

“Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih”, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost za italijansku televiziju Class CNBC.end of list

Dodao je da je ovo historijski sporazum koji nisu uspjeli postići na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama 2023. (COP28) u Dubaiju.

“Prilično je nevjerovatno da se nacije G7 okupe za stolom da pošalju taj signal svijetu – da smo mi, napredne svjetske ekonomije, posvećene postepenom izbacivanju uglja do početka 2030-ih”, kazao je Bowie.

Italijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin najavio je da će ministri koji prisustvuju sastanku u Torinu finalizirati sporazum u utorak.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici Vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here