Sparkasse Banka proširila nagradni program “Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva” partnerstvom sa Ekonomskim fakultetom u Bihaću

Sparkasse Banka pokreće novi ciklus nagrade „Zlatno S za najbolji rad iz ekonomije i bankarstva 2023“ sa proširenim sastavom partnerskih akademskih ustanova - Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Bihaću.

64

Time će se na ovom unikatnom programu u BiH koji spaja akademsku i bankarsku zajednicu na iznalaženju pozitivnih rješenja za ekonomiju BiH, okupiti šest vodećih Ekonomskih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Banja Luci, Bihaću i Sveučilišta u Mostaru.

Ovim povodom, predsjednik Uprave Sparkasse Banke dr.sc. Amir Softić i prof.dr.sc. Željko Šain održali su gostujuće predavanje na Ekonomskom fakultetu u Bihaću koje je ispred fakulteta upriličila prof. dr. sc. Dijana Vuković. Sa studentima su podijelili znanje o makroekonomskim trendovima, bankarskoj regulaciji i njenom uticaju na poslovni ciklus.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Bihaću prof. dr. sc. Mirela Kljajić-Dervić je ovim povodom istakla: „ Iznimno nam je zadovoljstvo biti dio ovog projekta jer dijelimo viziju i cilj koji Sparkasse Banka ovdje slijedi, a to je da se nauka i struka uvežu, da se najbolji proizvodi rada akademske zajednice, istraživača i stručnjaka promoviraju, prepoznaju i konačno nađu put za primjenu u praksi za dobrobit ekonomije ove zemlje. Osim toga mi je izrazito drago da će se kroz projekat uvezati i jačati saradnja unutar same akademske zajednice i među fakultetima u BiH – to je izrazito važno za povećanje najvažnijeg kapitala koje jedna zemlja može imati, a to je znanje“.

Sparkasse Banka je nagradu uspostavila u 2022. godini. Prvi ciklus je rezultirao prijavom brojnih visoko-stručnih radova koje je ocjenjivala Komisija istaknutih profesora sa pet partnerskih ekonomskih fakulteta, dodjelom dvije nagrade pobjedničkim radovima te promocijom knjige Zbornika pet najboljih radova.

Cilj ovog programa je da ohrabruje i potiče stručni, istraživački i naučni rad u oblasti ekonomije i bankarstva, a potom i da ta rješenja promovira i uvezuje sa praksom.

Radove mogu prijaviti svi oni koji kroz svoj stručni ili istraživački rad promišljaju rješenja za probleme ili bolje korištenje potencijala ekonomije BiH – članovi akademske zajednice, menadžeri kompanija u realnom i javnom sektoru, magistranti ili doktoranti ekonomskih fakulteta te stručnjaci, analitičari i istraživači iz oblasti ekonomije i bankarstva.

Javni poziv za prijave radova sa svim detaljima će se objaviti do jula 2023. na web stranici Sparkasse Banke www.sparkasse.ba

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here