Prve novčanice KM izdane na današnji dan prije 25 godina

Na današnji dan prije tačno 25 godina konvertibilna marka je uvedena kao sredstvo plaćanja na cijeloj teritoriji BiH.

286
Na današnji dan, 22. juna 1998. godine, prije 25 godina, u opticaj su puštene prve novčanice konvertibilne marke u apoenima 50 F, 1 KM, 5 KM i 10 KM. Puštanjem u opticaj prvih novčanica, počela je historija domaće valute, konvertibilne marke, kao zakonskog sredstva plaćanja u Bosni i Hercegovini.

Nedugo poslije, novčanicama manjih apoena, pridružuju se i novčanice većih apoena, i to 27. jula 1998. godine kada su u opticaj puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM  i 100 KM. Novčanica apoena 200 KM izdata je 15. maja 2002. godine i naposljetku je upotpunila tadašnju apoensku strukturu novčanica konvertibilne marke.

Prve kovanice konvertibilne marke izdate su takođe 1998. godine,  9. decembra u apoenima 10 F, 20 F i 50 F, potom u većim apoenima 1 KM i 2 KM 31. jula 2000. godine, i na kraju, 5. januara 2006. godine, u najmanjem i najvećem apoenu od 5 F i 5 KM.

Od novčanica konvertibilne marke izdatih 1998. godine, novčanice u apoenima 50 F, 1 KM, 5 KM su naknadno povučene iz opticaja i prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, te su njihovo mjesto u upotrebi zauzele kovanice konvertibilne marke. Trenutno apoensku porodicu novčanica i kovanica konvertibilne marke koje su u opticaju čini pet apoena novčanica i sedam apoena kovanica.

Gotovinski platni promet u Bosni i Hercegovini, prije uvođenja konvertibilne marke, bio je opterećen brojnim valutama. Težak je bio put izboriti prostor da KM valuta potisne povjerenje u druge i postane valuta od povjerenja za građanstvo i privredu. Uložen je ogroman napor da se stvore zakonski i regulatorni okviri za uvođenje konvertibilne marke. U skladu sa zakonskom regulativom u Bosni i Hercegovini, domaća plaćanja obavljaju se isključivo konvertibilnom markom.

Tokom 1998. godine provedena je obimna promotivna kampanja o uvođenju domaće valute KM. Novčanice izdate 1998. godine proizvedene su u štampariji Francois-Charles Oberthur u Francuskoj, a troškovi proizvodnje prvog izdanja novčanica KM su finansirani donacijom Vlade Francuske. Kovanice su proizvedene u kovnici Royal Mint iz Velike Britanije. Novčanice konvertibilne marke su izdate u dvije verzije dizajna, dizajnu Federacije BiH i dizajnu Republike Srpske, i razlikuju se po motivima osobe na prednjoj strani novčanice, motivima na poleđini novčanica, kao i redoslijedu latiničnog i ćiriličnog pisma. Sve ostale karakteristike, uključujući veličinu, boju i zaštitna obilježja, potpuno su iste za obje verzije. Novčanica apoena 200 KM izdata je u jednoj varijanti dizajna za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon puštanja novčanica u opticaj, obje verzije dizajna su se ubrzo potpuno ravnopravno koristile na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Novčanice se punih 25 godina, bez obzira na verzije dizajna, koriste bez ikakvih razlika u platnom prometu države, a povjerenje stečeno u konvertibilnu marku ne poznaje podjele.

Kada su u pitanju kovanice konvertibilne marke, svi apoeni kovanica imaju jedinstven dizajn.

Osnovni dizajn novčanica nije nikad mijenjan, ali su pojedina zaštitna obilježja zamijenjena novim, u cilju bolje zaštite novčanica od krivotvorenja, a primjenjujući savremene tehnologije i nova dostignuća iz ove oblasti.

Nakon prvih izdanja novčanica i kovanica KM pa do danas, Centralna banka Bosne i Hercegovine je u cilju redovne opskrbe građanstva, komercijalnih banaka i privrede u Bosni i Hercegovini, izradila više izdanja novčanica i kovanica, te ih sukcesivno puštala u opticaj strogo se pridržavajući pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Centralna banka Bosne i Hercegovine kontinuirano brine o nivou kvaliteta KM gotovog novca i zaštite od krivotvorenja, čime se osigurava integritet i zaštita novca u opticaju, a time i povjerenje u novčanu jedinicu Bosne i Hercegovine.

Povjerenje u konvertibilnu marku održano je i u vanrednim situacijama poput globalnih finansijskih kriza, pandemije Covid-19 ili turbulencija na finansijskim tržištima uzrokovanih ratnim stanjem u Ukrajini, prilikom kojih je bilježena veća potražnja za gotovim novcem KM. U navedenim situacijama Centralna banka Bosne i Hercegovine je blagovremeno obezbijedila dovoljne količine gotovog novca KM koji je putem komercijalnih banaka u BiH došao do svih onih koji su poželjeli podići gotov novac sa svojih računa. Takođe, Centralna banka je obezbijedila i dovoljne količine novčanica eura koje su distribuirane komercijalnim bankama za zahtjeve za podizanje gotovine u EUR,  te je mnogo puta dokazana puna konvertibilnost domaće valute u EUR, koja se garantuje u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci.

Danas je izvan monetarnih vlasti u opticaju više od 106 miliona komada novčanica i 490 miliona komada kovanica konvertibilne marke sa ukupnom vrijednosti od 7,5 milijardi KM. Ova vrijednost je neuporedivo veća u odnosu na vrijednost gotovog novca KM na kraju 1998. godine kada je iznosila 162 miliona KM, te je ova vrijednost rasla iz godine u godinu zajedno sa povjerenjem u domaću valutu.

Na kraju, možemo zaključiti da je u prethodnih 25 godina konvertibilna marka postala simbol monetarne sigurnosti u Bosni i Hercegovini i da je Centralna banka Bosne i Hercegovine  izvršila svoje zadatke u cilju održavanja stabilnosti domaće valute u skladu sa valutnim odborom.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here