Rast globalne trgovine – ruski izvoz porastao, ukrajinski pao

Svjetska trgovinska organizacija u izvještaju navodi da je globalna trgovina zabilježila rast uprkos ratu Rusije i Ukrajine.

66

Globalna trgovina porasla je prošle godine više od očekivanog, uprkos preokretima izazvanim invazijom Rusije na Ukrajinu, pri čemu su posebno teško pogođene zemlje koje su morale promijeniti dobavljače ili proizvođače, objavila je Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Globalna trgovinska organizacija je prognozirala rast od samo tri posto 2022. godine, jer je sukob izazvao velike poremećaje u izvozu, uključujući isporuke pšenice i goriva.

Međutim, glavni ekonomista WTO-a Ralph Ossa, predstavljajući najnoviju analizu utjecaja rata na trgovinu, rekao je da se globalna trgovina “dobro držala”.

“Nisu se obistinila najgora predviđanja sa početka rata“, kazao je Ossa, prenosi Tanjug.

Ossa je dodao da je globalna trgovina otporna zbog toga što su članice WTO-a pokazale suzdržanost u korištenju izvoznih ograničenja.

“Dio objašnjenja [za ograničeni utjecaj] je to što je svjetski trgovinski sistem ostao otvoren“, rekao je Ossa.

Povećanje ruskog izvoza u Kinu i Indiju

Neke zemlje koje su se ranije oslanjale na uvoz iz Ukrajine zamijenile su jedan prehrambeni proizvod drugim, kao što je, na primjer, prelazak sa pšenice na rižu, navodi se u izvještaju.

Drugi su pronašli alternativne dobavljače, kao što je Egipat, koji je, umjesto iz Ukrajine, počeo uvoziti pšenicu iz Evropske unije i SAD-a.

IZVORAl-Jazeera Balkans
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here