Novi Iphone modeli automatski pozivaju hitnu pomoć

Kompanija Apple je na događaju Far Out predstavila mnoštvo novih proizvoda, uključujući iPhone 14, nove AirPods Pro slušalice, Apple Watch Ultra, najnoviji iOS 16 operativni sistem i  Apple Watch.

52

Također su otkrili je da će sve nove verzije iPhone telefona i pametnih satova imati novu bezbjednosnu funkciju pod nazivom “crash detection”. Proizvodi sa novom funkcijom će moći da detektuju saobraćajnu nesreću i automatski će obavestiti kontakte i službe za hitne slučajeve ako korisnik ne dodirne ekran u roku od 10 sekundi.

Apple kaže da bezbjednosna funkcija može uspješno da identifikuje prednji, bočni, zadnji i prevrtajući sudar u većini popularnih tipova vozila.

Barometar registruje promjenu pritiska u kabini, tipičnu za recimo prevrtanje automobila, dok GPS prati promjenu brzine kretanja. Također, mikrofon može da registruje zvuke u kabini, karakteristične za saobraćajnu nesreću. Sa svim ovim podacima, algoritam je u stanju da “prepozna” da li je došlo da nezgode ili prevrtanja, tako da sam telefon poziva službe i hitne kontakte. Apple kaže da je algoritam testiran u više od milion sati stvarne vožnje i da je pratkično nepogrešiv.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here