Svijet na kritičnoj prekretnici: Počinje Svjetski ekonomski forum

Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, 53. po redu, bit će održan od ponedjeljka do 20. januara, a na sastanku će se okupiti rekordan broj biznismena, predstavnika najvećih svjetskih kompanija, lidera država i poznatih ličnosti.

76

Forum u poznatom švajcarskom zimovalištu posljednji put je održan u tradicionalnom terminu, u januaru, 2020. godine, pošto je 2021. bio organiziran virtuelno, a lani je održavanje bilo pomjereno za maj, zbog korona virusa.

Prema zvaničnoj agendi WEF-a, učestvovat će šefovi 52 države, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara vanjskih poslova, predstavnici Ujedinjenih naroda, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i drugih međunarodnih organizacija, prenosi Tanjug.

Predstavnici Rusije, prema ranijim najavama, neće učestvovati, a očekuje se prisustvo kineske delegacije.

Na spisku učesnika su i lideri iz regije, poput albanskog premijera Edija Rame, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavnika Koosova, najviši zvaničnici Evropske unije i evropski lideri, poput predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, njemačkog kancelara Olafa Scholza i drugih.

Glavne teme će, prema najavama organizatora, biti kako riješiti globalne ekonomske i ekološke izazove, rat u Ukrajini i brojna druga aktuelna pitanja.

“Svi smo zapali u neku vrstu krize”, izjavio je ranije direktor WEF-a Klaus Schwab na konferenciji o ukrajinskom ratu, klimatskim promjenama i naizmeničnim problemima u nabavkama energenata i hrane.

Davos bi trebalo pomoći da dođe do pomjeranja u načinu razmišljanja nakon pandemije, rekao je Schwab, koji je pokrenuo WEF 1971. godine.

“Današnji svijet je na kritičnoj prekretnici. Pandemija COVID-19 i rat u Ukrajini uzdrmali su već krhki globalni sistem. Ekonomski rast u najvećim svjetskim ekonomijama je u zastoju i dalje rastu cijene hrane i energije”, objavili su organizatori ovogodišnjeg WEF-a.

Ističu da se svijet po prvi put od 1970-ih suočava s nesigurnom neravnotežom rasta i inflacije, koji se kreću u suprotnim smjerovima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here