93 posto Evropljana zabrinuto zbog povećanja troškova života

Sve veći troškovi života najhitnija su briga za 93 posto Evropljana, pokazalo je najnovije istraživanje Evrobarometra Evropskog parlamenta.

55
Zabrinutost zbog sve većih troškova života usko je praćena zabrinutošću zbog prijetnje od siromaštva i socijalne isključenosti, koju doživljava 82 posto Evropljana.

U međuvremenu, podrška EU-u ostaje stabilna, ali građani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje učinaka krize.

U svakoj državi članici EU više od sedam od deset ispitanika zabrinuto je zbog sve većih troškova života, s najvećim rezultatima u Grčkoj (100 posto), Kipru (99 posto), Italiji i Portugalu (obje 98 posto).

Rast cijena, uključujući energiju i hranu, osjeća se u svim sociodemografskim kategorijama kao što su pol ili starost, kao iu svim obrazovnim i socio-profesionalnim pozadinama. Druga najspominjanija briga s 82 posto je prijetnja od siromaštva i socijalne isključenosti, a zatim slijede klimatske promjene i širenje krize u Ukrajini na druge zemlje jednako na trećem mjestu s 81 posto.

Građani očekuju da EU nastavi raditi na rješenjima za ublažavanje složenih učinaka uzastopnih kriza koje su pogodile kontinent.

Visoka podrška EU-u temelji se na iskustvu iz prošlih godina, ali samo trećina Evropljana izrazila je zadovoljstvo mjerama koje su preduzele njihove nacionalne vlade ili EU kako bi se uhvatila u koštac s rastućim troškovima života, prenosi “EU Views”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here