Carinski službenici BiH i Južne Koreje o korištenju umjetne inteligencije i velikih baza podataka

Korištenje umjetne inteligencije i velikih baza podataka u procesima upravljanja rizicima, bila je tema dvodnevnog seminara koji je održan u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO). 

62

Seminar je finansirala državna Korejska agencija za unapređenje trgovine i promociju stranih investicija (KOTRA),  a organizovan u saradnji KOTRA, Carinske uprave Južne Koreje i konsultantske IT kuće NT Robotics, Baseline i KCNET.

Predstavnici Koreje su carinskim službenicima u BiH prezentovali osnovne elemente umjetne inteligencije i velikih baza podataka (big data) kao i njihove praktične primjere korištenja. Predstavljene su metode upravljanja rizicima Carinske uprave Koreje kao i korištenje umjetne inteligencije i tehnologije velikih baza podataka za sveobuhvatno upravljanje rizicima.

Carinska uprava Južne Koreje uvela je napredne tehnologije uključujući umjetnu inteligenciju i velike baze podataka kao odgovor na rastući obim trgovine i e-trgovine što predstavlja jedan od faktora uspješnog upravljanja rizicima ove administracije. Carinska uprava Južne Koreje razvila je globalnu strategiju inovacija izgradnjom jakog informatičkog kapaciteta kojim je automatizovala gotovo sve poslovne procese i razvila kulturu vođenu podacima.

U prethodnoj godini Carinska uprava Koreje je u suradnji sa konsultantskom IT kućom NT Robotics u UIO sprovela Projekat modernizacije carinske administracije u BiH kroz koji je izradila Masterplan konsalting za modernizaciju carina kojim se nastoji unaprijediti carinska administracija u BiH, IT okruženje, kao i analiza rizika u oblasti carina.

Nastavak saradnje ozvaničen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u pogledu unapređenja procedura upravljanja rizicima u carinskim postupcima. Novi projekti će doprinijeće razvoju analize rizika u oblasti carina kao i dobrih odnosa između BiH i Južne Koreje, saopćeno je iz UIO.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here