Zukić: Sa 60 miliona podržali smo više od 44.000 radnih mjesta u obrtima i samostalnim djelatnostima

Glavni cilj Uredbe je opstanak obrta i drugih samostalnih djelatnosti, kao i očuvanje radnih mjesta i podrška njihovoj likvidnosti, koja je bila ugrožena Covid krizom

10
Zukić

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je da je Vlada Federacije BiH usvojila Izvještaj o dodijeljenoj finansijskoj pomoći za obrte i druge samostalne djelatnosti u skladu sa Uredbom koju je usvojila u oktobru prošle godine.

 

Glavni cilj Uredbe je opstanak obrta i drugih samostalnih djelatnosti, kao i očuvanje radnih mjesta i podrška njihovoj likvidnosti, koja je bila ugrožena Covid krizom.

 

“Na osnovu navedene Uredbe proveli smo proceduru, koja je okončana u januaru ove godine, a ovim Izvještajem informišemo Vladu o tome na koji način je izvršena podjela sredstava i kakvi su efekti tih sredstava bili. Ukupno je podijeljeno 60 miliona KM i sredstva su koristila 24.766 obrta i drugih samostalnih djelatnosti. Ukupno je podržano 44.056 radnih mjesta odnosno uposlenika”, rekao je Zukić.

 

Ukazao je da se na određen način pokušao obezbijediti koliko je moguće lakši pristup sredstvima.

 

To se uradilo, kako kaže, prije svega elektronski i u saradnji s drugim institucijama kao što su Porezna uprava FBiH, Upravom za indirektno oporezivanje, te Centralna banka BiH.

 

“Ta sredstva su dobili svi oni aplikanti, koji su zadržali uposlene i koji su uredni poreski obveznici kako za direktne, tako i za indirektne poreze. Ovo je prvi put da se na ovakav način dijele sredstva gdje su svi korisnici na jedan transparentan način bez određenih zahtjeva za dodatnim administriranjem u smislu obezbjeđenja neke dodatne dokumentacije, došli do određenih sredstava i na taj način, nadam se, svi lakše premostili ovu tešku situaciju. A da je to tako pokazuje analiza, koja je rađena u ovom periodu, da je uglavnom povećan broj obrta i uposlenih tako da možemo reći da je realizacija ove uredbe veoma uspješno obavljena na opšte zadovoljstvo onih koji su bili korisnici. Bio je zaista veliki interes. Više od 271.000 pretraga bilo je na aplikaciji koju smo uradili u dosta kratkom vremenu. Uspjeli smo podijeliti sredstva kako se nikada do sada nisu dijelila na području Federacije BiH”, kazao je ministar Zukić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here