BHK CIGRE – Energetska tranzicija najvažniji posao

Dekarbonizacija energetskog sektora  biće jedna od najvažnijih tema

71
cigre

Uključivanje u energetsku tranziciju postalo je vodeća aktivnost Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (BHK CIGRE) koji je posvećen energetskom sistemu u cjelini u mnogim tehničkim i okolinskim područjima.

Predsjednik tog komiteta, Edhem Bičakčić, izjavio je da oni otvaraju prostor da svi koji to žele mogu učestvovati u rješavanju tog vrhunskog izazova pred kojim se našla današnja generacija. Bičakčić je najavio okrugli sto „Tranzicija energetskog sektora u BiH“, koji će biti održan početkom maja u Sarajevu. To će, po njegovim riječima, biti prilika da zajedno razmijene mišljenja i o inovacijama, odnosno najnovijim rješenjima.

Dekarbonizacija energetskog sektora  biće jedna od najvažnijih tema i ovogodišnjeg 49. zasjedanja Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme (CIGRE) u augustu u Parizu. Već je najavljeno da će započeti govorom koji će o toj temi imati Arshad Mansoor, izvršni direktor Instituta za elektroenergetiku (EPRI).

“CIGRE preuzima liderstvo u energetskoj tranziciji i nije nikakvo iznenađenje da su dekarbonizacija i energetska tranzicija kamen temeljac djelovanja ove organizacije. Na zasjedanju u Parizu biće upriličeno i nekoliko predavanja posvećenih ovim pitanjima, a održat će ih predstavnici u svijetu poznatih proizvođača električne opreme”, kazali su u BHK CIGRE.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here