Upozorenje Katara: Nijedan proizvođač ne može Evropi u kratkom roku zamijeniti ruski plin

Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Evropi.

49

Ni Katar ni druge zemlje-proizvođači nemaju kapaciteta da Evropi zamijene ruski plin ukapljenim prirodnim plinom (LNG) ako opskrba bude prekinuta zbog sukoba Rusije i Ukrajine, upozorio je ministar energetike Katara.

Napetosti između Rusije i Ukrajine eskalirale su  nakon što je Moskva priznala dvije proruske odmetnute regije na istoku Ukrajine i poslala postrojbe na to područje u “mirovnu” misiju.

SAD i evropski saveznici spremaju se uvesti nove sankcije Rusiji, koje bi mogle obuhvatiti i ruski plin i prekinuti opskrbu Evrope tim energentom.

Washington se proteklih sedmica raspitivao kod velikih proizvođača mogu li Evropi zamijeniti ruski plin.

“Udio Rusije u opskrbi Evrope iznosi, čini mi se, 30 do 40 posto. Nijedna zemlja ne može zamijeniti takav obim (plin), za tako nešto nema kapaciteta u LNG-u.Većina LNG-a vezana je jasnim dugoročnim ugovorima i odredištima. Zato je gotovo nemoguće u kratkom roku zamijeniti takvu količinu” (plina)””, rekao je katarski ministar Saad al-Kaabi novinarima na konferenciji o plinu u Dohi.

Katar spada među najveće proizvođače ukapljenog plina u svijetu i dugoročnim je ugovorima uglavio prodaju većine plina kupcima u Aziji, iako dio prodaje i Evropi.

Katarski ministar izjavio je  da bi na Stari kontinent prema sklopljenim ugovorima mogli preusmjeriti samo 10 do 15 posto prodanog plina.

“Ne radi se o tome da to nije ugovoreno, postavlja se pitanje može li se preusmjeriti. Većina plina vezana je uz dugoročne ugovore, a preusmjeriti bi se moglo vjerojatno 10 do 15 posto”, rekao je Kaabi.

Dodatni su problem ograničeni kapaciteti evropskih terminala za prihvat ukapljenog plina iz SAD-a i drugih velikih proizvođača, napominje Reuters.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here