Sportsku 2021. pamtit ćemo po:S godinom zakašnjenja održan Euro 2020

Za razliku od prethodne, 2021. godina bila je bogata velikim sportskim događajima koji su održani u specifičnim uslovima pandemije koronavirusa. Događaji koji su privukli najviše pažnje su Evropsko prvenstvo u nogometu i Ljetne olimpijske igre u Tokiju. Osim ova dva velika sportska događaja, u 2021. godini nije manjkalo ni takmičenja u drugim sportovima, te smo izdvojili ona najvažnija.

59
Italy's team celebrates with the trophy on the podium after winning the Euro 2020 soccer championship final between England and Italy at Wembley stadium in London, Sunday, July 11, 2021. (Michael Regan/Pool via AP)

Najprestižnije nogometno takmičenje u Evropi, Euro 2020 održano je od 11. juna do 11.jula. Prvi put otkako postoji ovaj turnir, domaćin nije bila jedna država već 11 gradova širom Evrope. U borbi za Henri Delaunay Cup bila su 24 tima, raspoređena u šest grupa, a prvak Evrope je Italija koja je trijumfovala nad Engleskom rezultatom 3:2 nakon izvođenja penala. Iako je zbog pandemije bio ograničen broj posjetitelja na stadionima, zbog čega je izostao ovaj vid zarade UEFA-e, ova organizacija je značajno zaradila od prodaje emisijskih i komercijalnih prava. To pokazuje činjenica da je UEFA  povećala novčani dobitak za turnir ove godine na 371 milion eura što je solidan rast od nagradnog fonda 2016. godine koji je iznosio 304 miliona eura. Iako je samo finale posebno unosno, timovi su značajno zaradili u svakoj fazi takmičenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here