Odžan seminar Zelena hidroenergija na norveški način

U zaključku, ambasador Reinertsen je naglasio da je ovaj seminar pomogao resursno povezivanje Norveške i Bosne i Hercegovine. Najavio je da će u narednom periodu uslijediti i drugi seminari i skupovi u organizaciji Norveške ambasade i NBBA.

25

U utorak, 16. marta 2021. godine, Norveška ambasada u Sarajevu i NBBA – Norveško-BiH Poslovna asocijacija održale su prvi u nizu online seminara na temu energije.

Seminar je privukao veliki broj učesnika iz Norveške i institucija iz Bosne i Hercegovine  (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstva energetike iz Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske), privrednih komora, regulatornih agencija, agencije FIPA, elektroprivreda i kompanija aktivnih u sektoru energetike.

Nakon uvodnih obraćanja ambasadora Olava Reinertsena i Jana Morritza Olssona, predsjedavajućeg NBBA, prvu prezentaciju je održala Norveška Direkcija za vodne resurse i energiju. Torodd Jensen je govorio o klimatskim promjenama, energiji sunca i vjetra, te hidroenergiji u Norveškoj, kao i o izazovima i prilikama za budućnost. Dao je primjer izgradnje hidroelektrane na rijeci Mandal u Norveškoj, naglasivši značaj poštivanja ekoloških/okolišnih uvjeta.

Tron Engebrethsen, viši potpredsjednik norveškog Statkrafta doo, održao je prezentaciju koja je nosila isto ime kao i seminar – „Zelena hidroenergija na norveški način“. Statkraft ima konkretne planove da postane najveća kompanija zelene energije u Evropi do 2025. godine. Ova kompanija ima striktna pravila usmjerena na sigurnost, pridržavanje zakona i čuvanje okoline. Statkraft trenutno vodi veoma veliki projekt hidroelektrane u Albaniji (Devoll) gdje su prvu investiciju imali 2007. godine. Kao i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, rekao je da će prijelaz na zelenu energiju zahtijevati nove izvore obnovljive energije, iako se one još uvijek smatraju riskantnim za dugoročna ulaganja.

Ingrid Welde, voditeljica poslovnog razvoja u firmi Tinfos doo govorila je o iskustvima ove kompanije sa hidroelektranama na Zapadnom Balkanu, jer je već prisutna u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori. Ova kompanija aktivno traga za novim poslovnim prilikama u Albaniji i Bosni i Hercegovini. Prilikom izgradnje malih i srednjih hidroelektrana, kompanija se striktno pridržava pravila ekologije, smanjujući rizik negativnog uticaja na prirodu i okoliš.

U zaključku, ambasador Reinertsen je naglasio da je ovaj seminar pomogao resursno povezivanje Norveške i Bosne i Hercegovine. Najavio je da će u narednom periodu uslijediti i drugi seminari i skupovi u organizaciji Norveške ambasade i NBBA. Na kraju, ambasador je izrazio nadu da će ovakva događanja dovesti do konkretne komercijalne saradnje i investicija.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here