Azija u recesiji prvi puta u 60 godina

"Pandemija Covida 19 i dalje je velika prijetnja za sve, budući da bi dugotrajni prvi val zaraze odnosno novi valovi mogli potaknuti vlade na nove mjere njezina suzbijanja", objašnjava Sawada.

38
Pandemija koronavirusa gurnula je azijske ekonomije u razvoju u recesiju prvi put u 60 godina, izvijestila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB).
Ekonomija u toj skupini azijskih zemalja smanjit će se ove godine 0,7 posto, navodi ADB u ažuriranim procjenama, izmijenivši junsku procjenu prema kojoj su aktivnosti trebale pasti 0,1 posto. To znači da će regija zabilježiti recesiju prvi put od 60-ih godina prošlog stoljeća. U 2021. banka predviđa snažan oporavak, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto.

Time su se ADB-ove procjene gotovo uskladile s onima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), primjećuje BBC. Aktivnosti će se smanjiti u oko tri četvrtine ekonomija u regiji, utvrdio je ADB. „Većina privredau azijsko-pacifičkoj regiji može očekivati težak oporavak do kraja 2020”, rekao je glavni ekonomist ADB-a Yasuyuki Sawada u saopćenju.

Najveći pad trebala bi bilježiti južna Azija, pa bi tako indijska ekonomija ove godine trebalo pasti devet posto. U jugoistočnoj Aziji pad bi trebao biti znatno blaži i iznositi ‘samo’ 3,8 posto. Kina je izuzetak, uz procijenjenu ovogodišnju stopu rasta od 1,8 posto. Među pojedinim državama najveći pad bilježit će u 2020. otočne ekonomije, uveliko ovisne o turizmu.

Tako bi ekonomija Fidžija trebalo pasti 19,5 posto a ono Maldiva 20,5 posto. Za 2021. ADB predviđa snažan oporavak u regiji u cjelini, uz procijenjenu stopu rasta od 6,8 posto. Kineska privreda trebala bi porasti 7,7 a indijska osam posto, procjenjuje ADB.

Upozoravaju ipak da bi oporavak mogla omesti dugotrajna pandemija i oštrije mjere njezina suzbijanja.

“Pandemija Covida 19 i dalje je velika prijetnja za sve, budući da bi dugotrajni prvi val zaraze odnosno novi valovi mogli potaknuti vlade na nove mjere njezina suzbijanja”, objašnjava Sawada.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here