Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti poziva na masovna testiranja i praćenje kontakata zaraženih

Za države koje primjenjuju te mjere rizik je umjeren, no rizik od eskalacije je vrlo veliki u državama koje ne primjenjuju ili ne provode mjere poput fizičke distance ili praćenja kontakata zaraženih, kaže Mike Catchpole

34

Evropska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti pozvala je države članice da nastave s primjenom “primjerene socijalne distance i higijenskih mjera” te da testiraju, tragaju i prate slučajeve zaraze kako bi zaustavili pandemiju koronavirusa.

“Za države koje primjenjuju te mjere rizik je umjeren, no rizik od eskalacije je vrlo veliki u državama koje ne primjenjuju ili ne provode mjere poput fizičke distance ili praćenja kontakata zaraženih”, saopćio je Mike Catchpole, vodeći ekspert Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

On ističe da je ključno podsjećati ljude da virus i dalje cirkulira unutar zajednica te da mogu smanjiti moguću izloženost virusu svakodnevnim propisanim mjerama.

ECDC primjećuje da mnoge zemlje testiraju i slučajeve s blagim simptomima te asimptomatske slučajeve što je rezultiralo povećanjem broja prijavljenih slučajeva.

Također, Agencija upozorava na ponovni značajniji rast oboljelih u državama u kojima su u mjere fizičke distance praktično nestale.

Agencija preporučuje masovno testiranje kako bi se kontrolirala transmisija virusa unutar stanovništva, brzo ulaženje u trag kontaktima zaraženih te izolaciju i liječenje identificiranih slučajeva i karantin za kontakte.

EU, Velika Britanija, Norveška, Island i Lihtenštajn do ponedjeljka su zabilježili 1,82 miliona slučajeva zaraze. U Španiji ih je 314.362, a u Britaniji 310.000.

Zbog Covida-19 je na tom području preminulo 183.848 ljudi.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here