Kompanija “Hemomont”, prva fabrika lijekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i član Štada grupe, svečano je otvorila novi pogon za proizvodnju sterilnih nazalnih sprejova “SNUP” u Podgorici.

Pogon, u čiju izgradnju i opremanje je uloženo 5,3 miliona eura, obezbjedio je i dodatno zapošljavanje 30 radnika, a planirana proizvodnja je tri miliona komada sprejova mjesečno.

U novom postrojenju, koje se prostire na 1.700 metara kvadratnih, proizvodiće se sprej za nos “SNUP” u formi za djecu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta, javili su crnogorski mediji.

Ovim povodom izvršna direktorica Hemomonta Snežana Perović podsjetila je prisutne da je Hemomont za prethodne 24 godine od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

„Od svog osnivanja do danas, Hemomont je za sedam puta povećao i broj proizvoda u svom portfoliju i broj zaposlenih. Otvaranje novog pogona za proizvodnju SNUP-a pokazuje da Hemomont iz godine u godinu nastavlja da raste i napreduje. Ovakve investicije u moderna postrojenja koja predstavljaju najviše svjetske standarde, dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije“, saopćila je Perović.

Pogon, koji se nalazi u okviru kompanije Hemomont, svečano su otvorili predsjednik države Milo Đukanović i Ronald Zeliger, potpredsjednik Štada grupe i generalni direktor vodeće regionalne farmaceutske kompanije „Hemofarm“, koja je većinski vlasnik Hemomonta.

„Hemofarm je regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope i pod svoje vođenje dobio je 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj uniji. To je, svakako, rezultat našeg dobrog rada, jer su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima: Hemofarm je neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banja Luka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu. Ovo je, takođe, i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem – od 2006. kada je postala naša matična kuća do danas, Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona eura. Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutske industrije Crne Gore, u čije potencijale mi duboko vjerujemo“, saopćio je Zeliger.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here