Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić istakao je, da je Bosna i Hercegovina zabilježila rast zaposlenosti za više od 43.000 osoba u odnosu na period prije ekonomske krize, te da se Izvještaj Svjetske banke ne zasniva na tačnim podacima.

Po Bandićevim riječima, u 12. Redovnom ekonomskom izvještaju za zapadni Balkan Svjetske banke greškom je korišten pogrešan podatak za broj zaposlenih u referentnom periodu.

Tako je u izvještaju navedeno da je broj zaposlenih u junu 2008. u BiH iznosio 775.228 osoba, a tačan podatak je 704.597 osoba. Iz Agencije navode da je do greške došlo, jer su autori izvještaja koristili zvanično saopštenje Agencije za statistiku BiH iz juna 2008., a podatak u tom saopštenju je bio pogrešan.

Već u slijedećem mjesecu Agencija za statistiku BiH je objavila ispravak navedenog broja, što je moguće provjeriti na njihovoj internet stranici. Korekciju je zabilježila i Agencija za rad i zapošljavanje BiH, te je objavila u redovnom godišnjem Biltenu, što je također moguće provjeriti na internet stranici.

„Zbog te greške jedan od rezultata Izvještaja bio je da jedino Bosna i Hercegovina od svih država zapadnog Balkana u junu 2017. ima manji broj zaposlenih nego što je imala prije ekonomske krize u junu 2008. Zbog toga još jednom objašnjavamo da je riječ o korištenju netačnog podatka, te naglašavamo ispravan podatak da je Bosna i Hercegovina u junu 2017. imala 43.162 zaposlena više u odnosu na juni 2008.“,  saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

IZVORFena
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here