Zaključnim razmatranjima koja su sumirana u jedinstveni dokument “Kopaonik konsenzus 2017“, jučer je završen 24. Kopaonik biznis forum. Od 7. do 9. marta, 1140 učesnika i 120 akreditovanih novinara imali su priliku prisustvovati na 20 panel diskusija, 3 plenarne sesije, 4 specijalna događaja i 2 panel prezentacije, a tema ovogodišnjeg Foruma bila je “Program reformi za Srbiju: Šta se može naučiti iz prošlosti i rješenja za budućnost“.

“Na ovom Forumu, 24. po redu, što je duga tradicija, prvi put smo imali nepodjeljenu saglasnost oko reformske agende između predstavnika Vlade, Narodne banke Srbije, poslovne zajednice i međunarodnih finansijskih organizacija. Na nama ostaje da Vladi i Narodnoj banci Srbije uputimo dokument “Kopaonik koncenzus“ u formi zaključaka konferencije te da ih podsjećamo na to što su nam obećali kao dio reformske agende na Forumu“, istakao je na kraju u ime organizacionog odbora predsjednik Saveza ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović.

Naglašavajući da je Kopaonik biznis forum mjesto na kome ljudi razgovaraju, iznose svoje stavove, usklađuju mišljenja i dolaze do koncenzusa, selektor Kopaonik biznis foruma, prof. dr. Dragan Đuričin izrazio je nadu da će i ovogodišnji zaključci dovesti do nekih konkretnih koraka za napredak privrede. “Ove godine razgovarali smo o pitanjima koja su aktuelna i koja će biti aktuelna u periodu koji je ispred nas. Kopaonik biznis forumom želimo uticati i na širu domaću javnost, a ne samo ekonomsku. Nastavili smo svoju tradiciju sumiranja svih naših zaključaka u jednistveni dokument koji se dalje ustupa svim relevantnim institucijama i kompanijama., a ako ako pogledate šta je napisano prošle godine i šta je Vlada radila ove godine, vidjet ćete da je bilo mnogo podudarnosti. I ove godine smo čuli mnogo dobrih ideja i nadam se i vjerujem da će dosta njih zaživjeti u praksi“, naveo je prof. dr. Đuričin te dodao da prednost u javnom prostoru uvijek trebaju imati uspješni pojedinci, a ne političari.

Na 24. Kopaonik biznis forumu učešće su uzeli predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, domaćih i stranih privrednika iz bankarskog, osiguravajućeg i ICT sektora, sektora trgovine, turizma, energetike, poljoprivrede i farmaceutske industrije. Na forumu su također bili prisutni i predstavnici diplomatskog kora, predstavnici međunarodnih finansijskih investicija, ekonomski analitičari, teoretičari, međunarodni eksperti, kao i predstavnici akreditovanih medija.

Kopaonik biznis forum tradicionalno organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Srbije. Partner ovogodišnjeg Foruma bila je kompanija Mastercard.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here