Biznis centar Jajce, prostor koji će služiti za podršku poduzetnicima i nezaposlenim osobama iz Jajca i regije, otvoren je početkom godine kroz inicijative projekta Ekonomsko osnaživanje mladih. Projekat je opremio Biznis centar, a odmah po otvaranju je stavio ovaj prostor na rasplaganje lokalnom udruženju COD Jajce, kao i startup kompanijama koje su dobile podršku projekta.

Ekonomsko osnaživanje mladih je projekat koji implementira kompanija Kolektiv (Posao.ba) u dvije regije u BiH, u regiji Birač i regiji Jajce (općine Jajce, Mrkonjić Grad, Donji Vakuf, Bugojno, Skender Vakuf/Kneževo i Šipovo). U Jajcu se projekat implementira u saradnji s udruženjem COD Jajce i Općinom Jajce, uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Cilj projekta Ekonomsko osnaživanje mladih je zapošljavanje i samozapošljavanje mladih  kroz podršku privatnom sektoru za kreiranje novih radnih mjesta, podršku startup kompanijama, te edukaciju mladih za razvoj vještina koje su tražene na tržištu rada. S otvaranjem Biznis centra, mladi iz Jajca i regije su konačno dobili prostor koji je namijenjen njima, a u kojem će se održavati različite edukacije i događaji s namjerom da osnaže mlade ljude iz regije i pomognu im u tražnju posla ili pokretanju vlastitog biznisa.

Biznis centar se nalazi u zgradi Općine Jajce, koja je za ovu potrebu izdvojila 130 m2 i pomogla pri adaptaciji prostora. Napravljen po modelu start-up inkubatora i coworking prostora, Biznis centar je dio infrastrukture koja služi za podršku razvoju poduzetništva u regiji. Kroz edukativne aktivnosti koje se ovdje održavaju, te kroz savjetovanje i podršku koju daje tražiocima posla, ovaj prostor također ima ulogu informativno-edukativnog centra čija je namjena da mladima ponudi pomoć u pronalaženju posla i sticanju vještina koje će im pomoći u ličnom i profesionalnom razvoju.

„Prilikom dolaska u Jajce, jedan od problema koji smo odmah uočili je da u ovoj općini ne postoji prostor u kojem bi se organizovale aktivnosti za mlade, kao i da nevladine organizacije nemaju adekvatan prostor za rad. Prve radionice u okviru projekta organizovane su u konferencijskoj sali Općine Jajce koja nam je od prvog trenutka izašla u susret, a kasnije su nam ponudili i prostor koji možemo koristiti isključivo za projektne aktivnosti. To nam je omogućilo da u vrlo kratkom roku oformimo Biznis centar. Cilj nam je da se ovaj prostor pretvori u svojevrstan centar okupljanja i umrežavanja mladih ljudi, mjesto gdje će moći da pronađu informacije, edukacije, savjetovanje i da dobiju motivaciju. Želimo da po završetku projekta iza sebe ostavimo prostor koji će služiti lokalnoj zajednici, a na lokalnim vlastima i udruženjima je da preuzmu uspješne modele i da inicijative pokrenute kroz projekat razvijaju dalje“, rekla je Samra Dedić, koordinatorica projekta Ekonomsko osnaživanje mladih.

Unutar Biznis centar nalazi se sala za edukacije, sala za sastanke, kancelarijski prostor za rad startup kompanija i prostor za rad lokalnog udruženja COD Jajce, koje radi na realizaciji jednog dijela projektnih aktivnosti. Od početka godine je u Biznis centru održano osam radionica, od kojih je jedan dio bio namijenjen nezaposlenim osobama, dok su druge usmjerene na razvoj poduzetništva i podršku mladima koji pokreću biznis.

Aida Klapuh, jedna od korisnica projekta čija je poslovna ideja podržana kroz projekat, ističe da otvaranje Biznis centra u Jajcu mnogo znači mladim ljudima. „Do sada nismo imali priliku da se susretnemo s ovakvim prostorom koji je otvoren prvenstveno za mlade nezaposlene ljude, gdje na jednom mjestu mogu potražiti sve informacije i edukacije kako bi postali konkurentni na tržištu rada. Za mene lično, koja sam prošla edukaciju kao poduzetnik, a nakon toga i izabrana za podršku kao startup u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih, ovo zaista mnogo znači, jer dobiti na korištenje prostor u centru grada i ne misliti o nekim troškovima u fazi razvoja biznisa je značajna stvar. Biznis centar trenutno koristim za poslovne sastanke, a u narednom periodu, nakon registracije biznisa, boravit ću u centru puno radno vrijeme“, ističe Aida.

Mladi koji žele aplicirati za posao, koji trebaju savjetovanje za traženje posla ili informacije o poslovnim prilikama u regiji, mogu koristiti savjetovalište koje djeluje u okviru Biznis centra Jajce svake srijede od 8 do 15:30. Za sve dodatne informacije mogu doći lično u Biznis centar (-1 sprat Općine Jajce), ili pozvati na broj: +387 30 658 901, svakim radnim danom od 8 do 15:30.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here