Nismo spremni na umrežavanje

U 21. vijeku svjedoci smo rapidnih promjena u okruženju, te njihovog uticaja na svakodnevno poslovanje. Neophodno je pratiti svjetske trendove i tokove, kako bismo bili ravnopravni učesnici tržišnih utakmica. Podaci koje smo pronašli, nažalost, ne idu u prilog BiH, ali vjerovati je da će se vremenom situacija promijeniti.

Ulaganje u ICT jedini je pravi put

Podnaslov: Društvo znanja, kako mnogi vole nazivati društvo u kojem živimo, svoje postojanje prvenstveno može zahvaliti razvoju tehnologija. Obzirom na uticaj na svakodnevno poslovanje kompanija, veliko je pitanje kako se prilagoditi novom okruženju u kojem se posluje. Brojna su svjetska istraživanja upravo na ove teme, koja, nažalost, ne govore u prilog BiH. O potrebi praćenja svjetskih i EU trendova, kao i mogućnostima implementacije ovih tehnologija, razgovarali smo sa profesorom na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu dr. Zlatkom Lagumdžijom. Razgovarala Mahira Selimović

  Nove tehnologije dugoročno donose najveći stepen povrata

Agenciji za informaciono društvo Republike Srpske djeluje samo dvije godine, ali uprkos kratkom periodu uspjeli su ostvariti određene rezultate i pomake i uticati na informatizaciju. Tokom rada donijeli su tri zakonska akta kojima je elektronsko poslovanje dobilo pravno utemeljenje u pravnom sistemu Republike Srpske, a ovo i ostali projekti učinili su da su od strane relevantnih evropskih institucija prepoznati kao tehnološki najnapredniji region u BiH, o čemu govori direktor Agencije Srđan Rajčević.

  Prvi bh. Bluetooth magazin na svijetu

Podnaslov: Invento Media Group, regionalni lider u razvoju platformi za napredno mobilno tržišno komuniciranje, upotrebom Bluetooth tehnologije predstavlja novi bh. proizvod i brend. Riječ je o Mini magazinu, prvom besplatnom Bluetooth magazinu na svijetu, a za implementaciju najnovijih tehnologija u BiH zaslužan je mladi tim stručnjaka, riječ je o kompaniji Invento Media Group, na čijem čelu su Mustafa Mehmedić i Sanjin Džonlić. Razgovarala Mahira Selimović

Cjelovit tekst dostupan je pretplatnicima Business magazinea. Više informacija o pretplati i cijenama možete pronaći na stranici Pretplata.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here