Koliko su prošle godine zaradile najveće bh. kompanije

U kategoriji velikih, srednjih i malih firmi rangiranih u TOP 100 po prihodu, dobiti i izvozu, ove godine se našlo 712 kompanija

912
Povećanje dobiti bilježi 75 posto rangiranih na ljestvicama 100 najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini. Ukupna dobit svih rangiranih iznosila je 2,5 milijarde KM prema završnim računima iz 2021. godine, što je za 1,4 milijarde KM ili čak 127 posto više nego u 2020. godini.

Od svih parametara koji se gledaju kada analiziramo stanje u kompanijama onaj o dobiti se čini kao najvažniji. Oni koji ostvaruju dobit i svake godine je održavaju i povećavaju u stanju su da reinvestiraju i prošire svoje poslovanje.

Prema rang-listama koje je i ove godine za potrebe projekta „100 najvećih u Bosni i Hercegovini“ radila bonitetna kuća LRC, u kategoriji „velike kompanije“ najveću dobit u 2021. godini ostvario je zenički proizvođač sirovog željeza, čelika i ferolegura Arcelor Mittal koji je prošlu godinu završio u plusu od 199,1 milion KM.

Dalje na ljestvici slijedi tuzlanski Bingo, naš najveći trgovački lanac koji je 2021. zaključio s dobiti od 89,1 milion KM.

Banjalučki Telekom Srpske je zauzeo treće mjesto s dobiti od 75,9 miliona KM, a MH ERS, trebinjski proizvođač električne energije je bio četvrti s dobiti od 68,3 miliona KM.

Sarajevski BH Telecom je poslovao u plusu od 64,8 miliona KM, a Global Ispat koksna industrija Lukavac s dobiti od 62,5 miliona KM.

Širokobriješki Feal, proizvođač metalnih konstrukcija i dijelova ostvario je profit od 49,2 miliona KM, čime je postao sedm,a najprofitabilnija velika kompanija u BiH. Rudnik i termoelektrana Stanari poslovala je s dobiti od 46,5 miliona KM, a Elektroprivreda HZ HB s dobiti od 42,9 miliona KM. Na desetom mjestu po dobiti se nalazi Javno preduzeće Putevi RS iz Banjaluke s dobiti od 37,9 miliona KM.

Zanimljivo je da je Elektroprivreda BiH prošlu godinu završila tek na 44. mjestu po dobiti koja je iznosila 12,3 miliona KM.

Posljednja na rang-listi „100 najvećih u BiH“ u 2021. godini je tešanjska kompanija Mann-Hummel s dobiti od 6,4 miliona KM.

Najprofitabilnije male i srednje kompanije

U kategoriji malih kompanija najprofitabilniji je bio prijedorski rudnik Ljubija s dobiti od oko 17.000 KM, dok je najprofitabilnija srednja kompanija Glasfaser Connect iz Sarajeva koja se bavi računarskim programiranjem. Ova srednja kompanija je 2021. godinu završila u plus od oko 18.000 KM.

Pomenimo da projekat realizuju Poslovne novine, već 35 godina, sa partnerima, analitičkom kućom LRC BIS i jakom LRC Grupacijom, suorganizatorom Vanjskotrgovinskom komorom BiH, strateškim partnerom Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, ekskluzivnim partnerom EuroExpress brza pošta, a oficijelno vozilo Projekta i ove godine je Porsche BH.

Kompletna rangiranja najuspješnijih kompanija prema ostvarenom prihodu, izvozu i dobiti u prošloj godini biće objavljena u septembru u specijalnoj printanoj publikaciji „100 najvećih u Bosni i Hercegovini i regionu“, koja će biti promovirana na dvodnevnom regionalnom biznis samitu najuspješnijih, u etno selu „Herceg“  u Međugorju.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here