Lukavac Cement 50. rođendan dočekuje pod okriljem mađarske Talentis Grupe

11

A sve je krenulo sada već davne 1974. godine, kada su udareni čvrsti temelji koji su odoljeli mnogim izazovima, krizama, promjenama. Danas Lukavac Cement nikad stabilniji i uspješniji, dočekuje novo vrijeme pod okriljem Talentis Grupe iz Mađarske.

Značajna prekretnica u razvoju Lukavac Cementa desila se 2001. godine kada je izvršena jedna od najuspješnijih privatizacija u BiH, što je zapravo bila i ostala prava rijetkost na ovim prostorima. Austrijskim ulaganjem od preko 250 miliona KM u rekonstrukciju i izgradnju novih pogona već tehnološki potpuno zastarjele cementare, u svijet je tada otišla i pozitivna poruka o mogućnosti stranih ulaganja u BiH.

Tamás Németh, predsjednik Nadzornog odbora Lukavac Cementa

U narednih 20-ak godina postaje jedna od najsavremenijih i ekološki najprihvatljivijih cementara u Evropi. Vodeći računa o zaštiti okoliša i ulaganjem u nove tehnološke sisteme, kao i posvećenošću svakom aspektu svog rada, osigurana je njena dugovječnost i razvojni potencijal. Danas igra ključnu ulogu na domaćem i regionalnom tržištu cementa zahvaljujući strateškim partnerstvima, kontinuiranom ulaganju u modernu tehnologiju i predanoj radnoj snazi.

U decembru 2023. Talentis Grupa iz Mađarske kupuje Lukavac Cement, a Tamás Németh, diplomirani inženjer građevinarstva i generalni menadžer kompanije Talentis International Construction Investments Kft., postaje novi predsjednik Nadzornog odbora Lukavac Cementa.

Mészáros Grupa, kojoj pripada i Talentis, najveća je privatna mađarska korporativna grupa i drugi najveći poslodavac u Mađarskoj nakon Vlade. U vlasništvu je Lőrinca Mészárosa, jednog od najuspješnijih poduzetnika u Mađarskoj i cijeloj CEE regiji, te je grupacija u aktivnoj potrazi za  dobrim investicijskim prilikama u ovoj regiji. Polja njihovog ulaganja su veoma raznolika – od građevinarstva, poljoprivrede, trgovine pa do finansijskih usluga.

Lukavac Cement poznat po upotrebi alternativnih goriva i tehnološkim inovacijama smatra se jednom od najmodernijih evropskih cementara, te predsjednik Nadzornog odbora Tamás Németh smatra da će Talentis Grupa novim ulaganjima dodatno unaprijediti proces proizvodnje, osigurati održivost poslovanja i plasirati svoje proizvode na nova tržišta.

S fokusom na zelenu agendu i održivi razvoj, Talentis Grupa planira integrirati Lukavac Cement u svoju strukturu i implementirati nove projekte i ideje koji će doprinositi smanjenju emisije ugljika i povećanju udjela alternativnih goriva, kao i primjenu solarne energije da bi proizvodnja cementa bila još zelenija. Prema njegovim riječima veliku važnost ima primjena cirkularne ekonomije i iskorištavanja otpada kao resursa. U cilju postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, Lukavac Cement se čvrsto obavezuje na zaštitu okoliša i smanjenje svog ugljičnog otiska.

Povodom obilježavanja svog zlatnog jubileja, 50 godina postojanja i uspjeha, Lukavac Cement 6. juna poklanja veliki rođendanski koncert koji će se održati u gradu Lukavcu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here