Procurio plan Brisela: Ove zime “grijanje” na 19 stepeni

Zemlje Evropske unije trebale bi domaćinstvima i kompanijama dati finansijske podsticaje kako bi se smanjila potražnja i potrošnja gasa prije zime.

80

To stoji u nacrtu “plana smanjenja potražnje za gasom” koji je pripremila Evropska komisija, a u koji je imao uvid Financial Times.

Brisel želi da zemlje članice smanje grijanje i podršku industrije koje su spremne smanjiti potrošnju gasa zbog aktualne energetske krize i bojazni da bi Rusija mogla dodatno smanjiti snabdijevanju, prenosi Publicnewstime informacije koje je dobio Financial Times.

Komisija predlaže da bi zemlje članice trebale ograničiti grijanje u javnim zgradama na 19 stepeni.

Komisija je u nacrtu teksta istakla da te mjere mogle smanjiti učinak “iznenadnog prekida snabdijevanja za jednu trećinu”.

“Do ove godine Rusija je isporučivala oko 40 odsto gasa u EU. Ali od sredine juna, prema dokumentu Komisije, protok kroz Sjeverni tok 1, najveći gasovod iz Rusije u EU, smanjen je za 60 odsto. Ukupni tokovi iz Rusije sada su manji od 30 odsto prosjeka između 2016. i 2021”, navodi se u nacrtu dokumenta, prenosi Poslovni.hr.

Njemačka je već počela provoditi mjere za smanjenje potražnje, uključujući ograničavanje vremena za korištenje tople vode u određenim urbanim područjima.

Nacrt dokumenta Komisije sugeriše i da bi određene industrije mogle premjestiti poslovanje iz područja gdje je potražnja najgora u regijama s boljim snabdijevanjem energijom te kako bi države članice trebale osigurati da ključne industrije imaju prioritet.

Očekuje se da će konačni planovi biti objavljeni sljedeće sedmice uoči hitnog sastanka ministara energetike.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here