Ministarstvo privrede KS sa 4,7 miliona KM sufinansira projekte na Bjelašnici

Projekt se sastoji od pet segmenata koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta usluga koje OC Bjelašnica nudi.

17
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu privrede KS za sufinansiranje projekta “Investicijski projekti KJP ZOI’84 OCS d.o.o. Sarajevo za 2024. godinu”, koji provodi KJP “ZOI ‘84”.

Ministarstvo privrde KS sufinasirat će ovaj projekt sa 4,7 miliona KM, a on se sastoji od pet segmenata koji za cilj imaju unapređenje kvaliteta usluga koje OC Bjelašnica nudi.

Da bi turistička ponuda skijališta na Bjelašnici bila konkurentna, u ljetnoj i zimskoj sezoni, neophodna je kvalitetna infrastruktura, stoga je kontinuirano ulaganje jedan od ključnih prioriteta Ministarstva privrede i uprave KJP “ZOI 84”.

U cilju modernizacije Ski centra na Bjelašnici, ove godine je planirana geotehnička priprema terena na ostatku ciljnog platoa, kao i okolnih staza direktno vezanih za plato, a u svrhu proširenja i unapređenja turističke ponude ski centra, te održavanja sportskih takmičenja, treninga i rekreacije.

Radi se o projektu od temeljne važnosti za poslovanje ski centra Bjelašnica i privlačenje posjetitelja – skijaša i bordera.

Na Bjelašnici je planirano i značajno ulaganje u održavanje šesterosjedne žičare. Kvalitetnije održavanje infrastrukture za rezultat će imati bolju uslugu korisnicima.

“Bjelašnica treba biti mjesto okupljanja i tokom ljetnih mjeseci, upravo iz tog razloga ulagat će se u poboljšanja ljetnih sadržaja i razvoj rekreativnog turizma. Pored toga, na ovaj način otvara se mogućnost kandidiranja Bjelašnice za brojna sportska takmičenja. U tekućoj 2024. godini, kao i u poslovnim planovima planirano je daljnje proširenje sistema vještačkog osnježenja, te sistema vertikalnog transporta. Ubrzana ekspanzija ovih sistema zahtjeva i razvoj elektrodistributivne mreže kroz rekonstrukciju postojeće, kao i izgradnju novih sistema. Ovaj projekt tretira rješavanje problema sa internom elektrodistributivnom mrežom u smislu stvaranja ključne infrastrukture s ciljem neometanog napajanja električnom energijom”, rekao je ministar proivrede KS Zlatko Mijatović.

Nadogradnja sistema osnježenja omogućava funkcionalan sistem osnježenja na skoro svim postojećim skijaškim stazama što ima brojne prednosti, a jedna od njih je produženje trajanja zimske turističke sezone na Bjelašnici.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here