Interreg IPA programi za oživljavanje Parka prirode Hutovo blato

Oba projekta traju 24 mjeseca, a u novom ruhu ova prirodna oaza osvanut će na ljeto 2022. godine, saopćili su iz Grada Čapljine.

49

U okviru Interreg IPA programa u Parku prirode Hutovo blato implementira se projekt “ExCHAngE”, a ovih dana krenuo je s realizacijom i drugi projekt s akronimom ePATH i nazivom “Endemic pathway”, putovi endema, kojima će se očuvati i valorizirati endemske vrste Hutovog blata.

Iz Grada Čapljine ističu kako će se Park prirode Hutovo blato u iduće dvije godine detaljno urediti i opremiti mnogim sadržajima, a sve zahvaljujući dobijenim projektima od EU-a.

“S obzirom na trenutačnu situaciju s pandemijom i sektor turizma, kao i mnogi drugi, traži prilagodbe, distancu, manje grupe posjetitelja ili individualni turizam, higijensku sigurnost i upravo je Park za to idealan. Projekt ‘ExCHAngE’ predviđa uređenje kampa i novi turistički proizvod u obliku ‘Plave propusnice’ i nove vodene staze Hutovog blata, a ‘ePATH’ uređenje i obnovu vidikovca, adrenalinskog parka, interpretacijskog centra s virtualnom stvarnošću, kućicama za sve popularniji ‘birdwathching’ i drugo. Ovim projektima će se kreirati kvalitetna turistička ponuda koja će moći odgovoriti na covid izazove, ali i pokrenuti čapljinski turizam u jednom boljem smjeru”, smatra gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić.

Zahvaljujući ovim projektima smanjit će se devastacija biljnog i životinjskog svijeta u Parku.

“Park je godinama zanemaren od nadležnih institucija, stoga mi je posebno drago da smo mogli pomoći u povlačenju bespovratnih financijskih sredstava EU-a i doprinijeti da se Hutovo blato spasi i očuva, iako moram priznat da nije bilo nimalo lako. Dvije godine praktički radite taj nevidljivi dio posla, tu papirologiju, usklađivanja, ali raduje me činjenica da se naši rezultati ipak vide. Milijun eura investicije u najpogođeniji sektor u pandemiji korona krize – turizam, je još jedan dokaz da imamo dobru ekipu, odlične ideje i da znamo povući financijska sredstva EU-a“, istaknuo je gradonačelnik Vidić.

Oba projekta traju 24 mjeseca, a u novom ruhu ova prirodna oaza osvanut će na ljeto 2022. godine, saopćili su iz Grada Čapljine.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here