Eric Schmidt: Društvene mreže služe ekspanziji stavova idiota i ludih ljudi

Schmidt smatra da online industrija mora naći načina da sama komunikaciju svede na razinu društveno prihvatljivog i da spriječi „idiote i lude ljude“ da imaju pozornicu na kojoj šire svoje neprihvatljive i opasne stavove.

15
Bivši CEO Googlea i njegov krupni dioničar Eric Schmidt na današnjoj je konferenciji Wall Street Journala rekao što zapravo misli o društvenim mrežama, ili barem u što su se one pretvorile.
“Kontekst u kojem društvene mreže služe za ekspanziju stavova idiota i ludih ljudi nije nešto što smo htjeli i što nam je bila namjera.“

U tom smislu, porast ekscesa na društvenim mrežama, pod čim je očito mislio na radikalizaciju stavova od govora mržnje do teorija zavjere, će po Schmidtu vjerojatno završiti tako da će se u narednim godinama pravila objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama postrožavati.

Ove misli iznio je u okviru komentara tužbe američke vlade protiv Googlea zbog navodnog gušenja konkurencije. O samoj tužbi Schmidt smatra da je ona krivo adresirana i promašena.

„Google nije tu gdje je zbog toga što blokira konkurenciju, već zato što korisnici biraju Google, a ne konkurenciju“.

No, generalno, govoreći o neželjenim pojavama na internetu i društvenim mrežama, pogotovo sad kad se šire laži i dezinformacije o koronavirusu, Schmidt smatra da online industrija mora naći načina da sama komunikaciju svede na razinu društveno prihvatljivog i da spriječi „idiote i lude ljude“ da imaju pozornicu na kojoj šire svoje neprihvatljive i opasne stavove. U suprotnom, kad-tad će po mišljenju Erica Schmidta za regulacijom u tom segmentu posegnuti vlast.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here