Pad cijena nafte pogodio saudijsku ekonomiju

Kako bi povećala budžetske prihode od nenaftnih sektora, vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost ali to će vjerojatno prigušiti osobnu potrošnju i zakočiti oporavak ekonomije u vrijeme ukidanja mjera zaštite od širenja pandemije, upozoravaju ekonomist

45
Saudijska ekonomija pala je u prvom tromjesečju jedan posto zbog oštrog pada cijena nafte i koronakrize koja se razmahala tek na prijelazu u drugo tromjesečje, pokazuju službeni podaci.
“Glavni razlog negativne stope rasta je pad naftnog sektora za 4,6 posto dok je nenaftni sektor bilježio pozitivan rast po stopi od 1,6 posto”, objavila je tamošnja agencija za statistiku, dodajući da su procjene preliminarne.

Svi pokazatelji upućuju na zaključak da će najveći izvoznik nafte u svijetu ove godine zabilježiti najveći pad aktivnosti u historiji zbog smanjene potražnje za naftom u uvjetima pandemije Covida 19 i mjera kojima vlade širom svijeta ograničavaju kretanje kako bi zakočile širenje virusa.

U prva tri ovogodišnja mjeseca vrijednost saudijskog naftnog izvoza smanjena je oko 11 milijardi dolara u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, prema službenim podacima objavljenim ovog mjeseca.

Još su gori podaci za april koji pokazuju pad vrijednosti izvoza za nekih 12 milijardi dolara.

U maju i junu Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju prema dogovoru s vodećim proizvođačima koji bi trebao ublažiti silazni trend cijena na naftnim tržištima. To ujedno znači da je naftni sektor i u drugom tromjesečju utjecao na saudijski BDP.

Brojke centralne  banke pokazuju ujedno da su i ostali sektori u maju bilježili loše rezultate. Tako je dobit bankovnog sektora u prošlom mjesecu pala gotovo 40  Maloprodajne su transakcije pale gotovo 16 posto, pokazuju podaci agencije za monetarnu politiku.posto.

“S obzirom na krizu s koronavirusom, ovi su podaci (za prvo tromjesečje) u neku ruku jučerašnja vijest. Brojke za drugo tromjesečje bit će gotovo sigurno grozne”, smatra James Swanston iz Capital Economicsa.

Kako bi povećala budžetske prihode od nenaftnih sektora, vlada je naredila podizanje stope poreza na dodatnu vrijednost ali to će vjerojatno prigušiti osobnu potrošnju i zakočiti oporavak ekonomije u vrijeme ukidanja mjera zaštite od širenja pandemije, upozoravaju ekonomisti.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se saudijski BDP ove godine smanjiti 6,8 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here