U BiH 101 kompanija i 5.411 proizvoda sa halal-certifikatom

Halal-industrija je jedna od najbržerastućih u svijetu, a kada je u pitanju region BiH je lider u ovoj oblasti

842
Halal

Broj kupaca halal-proizvoda u svijetu približio se cifri od dvije milijarde, a korisnici ovih vrsta proizvoda više nisu samo muslimani. Sve više za halal-proizvodima posežu i pripadnici drugih vjera pa je halal-industrija postala najbrže rastuća industrija u svijetu.  Kada je u pitanju region, Bosna i Hercegovina je lider u oblasti halal-industrije, ali i druge zemlje iz regiona sve više shvataju važnost primjene halal-standarda zbog čega se proizvođači, prodavači, ugostitelji, turistički radnici i drugi odlučuju za halal-poslovanje. Implementacijom ovog standarda dobijaju se novi kvalitet proizvoda, nova tržišta i konzumenti. Kupovinom proizvoda koji su halal-certificirani, kupci dobiju garanciju da je taj proizvod zdrav i da je prošao detaljnu analizu. Također, osim halal-hrane i piće, danas govorimo i o halal-turizmu, halal-kozmetici, halal-modi itd.

Sve više certificiranih proizvoda

U BiH od 2006. godine djeluje Agencija za certificiranja halal- kvalitete kao institucija Islamske zajednice u BiH sa nadležnostima za halal-certificiranje proizvoda i usluga te edukaciju, savjetovanje i promociju halala. Status samostalnog pravnog lica Agencija je stekla 2007. godine registracijom kod Ministarstva pravde BiH. Aktivnosti halal-certificiranja Agencija provodi u skladu sa zahtjevima nacionalnog Halal standarda BAS 1049 – Halal hrana, zahtjevi i mjere. Halal-standard definira kriterije za implementaciju zahtjeva halal-kvalitete, koji su istovjetni za sve kompanije bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu proizvodnje. Ovi kriteriji primarno utvrđuju šta kompanija mora poduzeti kako bi proizvod/usluga mogao dobiti status – HALAL. Postupak registracije prvog izdanje ovog standarda kod Instituta za standardizaciju BiH okončan je 2007. godine. Drugo izdanje ovog standarda koje je usaglašeno sa zahtjevima standarda OIC/SMIIC 1 General guidellines on halal food, registrirano je 2010. godine i koristi se kao referentni Halal- standard u Bosni i Hercegovini i drugim zemljama jugoistočne Evrope. Kada je to primjenjivo, halal -certificirani proizvodi obilježavaju se jedinstvenim Halal-znakom koji je registriran kod nadležnog autoriteta u Bosni i Hercegovini. Upotrebu Halal -znaka odobrava isključivo Agencija za certificiranje halal -kvalitete.

Prema podacima Agencije, trenutno je u BiH 101  kompanija i 5.411 proizvoda halal-certificirano. Najviše kompanija je halal-certificirano u oblasti proizvodnje hrane-njih 85,  a halal-ceritifkat posjeduje i 11 hotela i restorana, kao i četiri turističke agencije. Broj zaposlenih u halal-industriji iznosi 9.500, a godišnji prihod od proizvodnje halal-hrane u BiH iznosi 2,4 milijarde KM. Agencija za certificiranje halal -kvalitete osim kompanija u BiH, certificirala je 35 kompanija u Srbiji, dvije u Crnoj Gori te po jednu u Turskoj i Bugarskoj.  Ukupno je Agencija halal-certificirala više od 8.756 proizvoda. Kompanije čiji su proizvodi i usluge halal-certificirani već su primijetili benefite ovog certifikata koji se ogleda u povećanju proizvodnje, rastu izvoza i otvaranju novih tržišta na kojima do tada nisu bili prisutni, a hoteli koji su halal-certificirani bilježe rast posjeta od 15 do 20 posto na godišnjem nivou gostiju koji zahtijevaju halal-certificirane hotele i objekte te se očekuje da će taj procenat rasti.

Zaštitni znak -logo

Agencija je izradila zaštitni znak za halal-kvalitetu koji je zaštitni logo Agencije i služi za obilježavanje halal-proizvoda. Zaštitini znak Agencije je registrovan kod Instituta za intelektualno vasništvo BiH, a ovim je ujedno regulirana zaštita riječi „halal“. Znak je upisan u registar žigova kod pod brojem BAZ0711273. Uloga znaka je da  služi za obilježavanje proizvoda koji ispunjavaju zahtjeve Halal -standarda, identificira ustanove čije je poslovanje u vezi sa proizvodnjom, skladištenjem, distribucijom i prodajom halal-proizvoda i učini prepoznatljivim proizvode koji ispunjavaju zahtjeve Halal -standarda. Znakom se mogu koristiti Agencija za certificiranje halal -kvalitete u BiH, proizvođači koji su uspješno implemetirali zahtjeve Halal -standarda BAS 1049:2007, prodavači i distributeri halal-proizvoda i drugi korisnici po odobrenju Agencije. Označavanje halal-proizvoda jedan je od zadataka koji Agencija uz dogovor sa proizvođačima nastoji ispuniti. Označavanje se vrši u svrhu lakše prepoznatljivosti halal-proizvoda kod potrošača. Halal-proizvod mora biti etiketiran u skladu sa važećom legislativom i označen znakom halal-kvalitete.

Međutim, problem koji se javlja u posljednje vrijeme jeste zloupotreba, odnosno falsificiranje  certifikata. Tako pojedini proizvođači i ugostitelji samoinicijativno označavaju proizvode ili usluge halal-oznakom što loše utiče na turiste i imidž BiH. Samoinicijativno deklariranje smatra se obmanom krajnih potrošača i zabranjeno je Zakonom o zaštiti potrošača. Ovo je primjetno u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Cazinu, Travniku, Jajcu i drugim gradovima koje posjećuje veliki broj turista te ugostitelji neovlaštenim isticanjem znaka halal nastoje privući goste. Ukoliko restorani i hoteli ispunjavaju zahtjeve halal-standarda onda bi logično bilo da se halal-certificiraju te da budu u bazi podataka Agencije (www.halal.ba i aplikacija Halal bazar). Agencija je u nekoliko navrata obavještavala potrošače kao i nadležne institucije BiH o ovom problemu te se nadaju da će se u narednom periodu ovaj segment adekvatno urediti kako bi imali zadovoljne krajnje potrošače.

Mobilna aplikacija Halal Bazar

Halal Bazar je mobilna aplikacija namijenjena za provjeru halal-statusa proizvoda i usluga. Ova verzija zamjenjuje aplikaciju Halal Barcode Scanner i donosi mnoštvo novih dodataka poput pojašnjenja osnovne halal-terminologije i listinga halal-certificiranih hotela i restorana. Halal Bazar aplikacija dostupna je svim korisnicima koji posjeduju mobilne uređaje sa Android, iOS ili Windows operativnim sistemima. Aplikacija je potpuno besplatna za korisnike i jednostavna za upotrebu.

Nakon pokretanja, korisnici preko početnog ekrana mogu pristupiti podacima iz tri osnovne kategorije: Proizvodi, Hoteli i restorani i Kompanije. Za provjeru proizvoda korisnici mogu direktno pristupiti listi svih proizvoda i pretraživati po bilo kojoj ključnoj riječi, ili aktiviranjem kamere kako bi se aktivirala opcija skeniranja barkoda proizvoda. Nakon očitavanja barkoda korisnici instantno dobijaju informaciju da li je proizvod halal-certificiran ili nije. Ukoliko je proizvod certificiran korisnici dobijaju osnovne informacije koje uključuju naziv proizvoda i proizvođača te bar kod i link do podataka o proizvođaču, ukoliko je dostupan. Za pregled hotela i restorana korisnici mogu pristupiti podacima o halal-certificiranim objektima i osnovnim informacijama o njima. Sve halal-certificirane kompanije su izlistane abecednim redom i sadrže podatke o nazivu, kontakt podacima i cjelovitu listu njihovih halal-certificiranih proizvoda.

 

 

 

 

PREKOMirela Haskić-Suša
IZVORBusiness Magazine
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here