Novi lijek za migrenu prošao klinička ispitivanja

Procjenjuje se da od migrene pati između 12 i 14 posto svjetske populacije, što je oko milijardu ljudi, a karakterišu je napadi vrlo intenzivne glavobolje

93
Migrena

Osobe koje pate od akutne migrene uskoro bi mogle dobiti prijeko potrebni lijek koji će im pomoći u ublažavanju glavobolje. Naime, nakon skoro tri decenije bez inovacija na ovom području, na tržište bi trebao stići novi lijek kojima dosadašnji lijekovi nisu pomagali. U stručnom časopisu The New England Journal of Medicine objavljeni su rezultati kliničkog ispitivanja učinkovitosti nove generacije lijekova za ublažavanje migrene, generičkog imena rimegepant, koji trenutno čeka odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA). Kliničko ispitivanje provedeno je na Odjelu za neurologiju Medicinskog fakulteta Montefiore u New Yorku.

Niz nuspojava

Procjenjuje se da od migrene pati između 12 i 14 posto svjetske populacije, što je oko milijardu ljudi, a karakterišu je napadi vrlo intenzivne glavobolje koju prate i drugi neugodni simptomi, najčešće mučnina, povraćanje, slabost te preosjetljivost na svjetlo i zvuk. Više od tri četvrtine osoba koje pate od migrene ima napad makar jednom mjesečno, a mnoge od njih uzimaju triptane, lijekove koji su prisutni od devedesetih godina, a na akutne napade migrene djeluju stimulacijom serotoninskih receptora. Međutim, triptani nisu rješenje za svakoga, a imaju i niz nuspojava među kojima je i sužavanje krvnih sudova te ih ne smiju uzimati osobe s kardiovaskularnim bolestima.

Nova vrsta lijekova, gepanti, čiji je predstavnik spomenuti rimegepant, mogla bi pomoći ovim pacijentima, djelujući na ćelijske receptore za protein CGRP koji se oslobađa u toku napada migrene i uzrokuje najteži simptom migrene, žestoku glavobolju. Gepanti blokiraju vezivanje CGRP-a na ćelijske receptore, čime ublažavaju bol i druge simptome migrene. Kliničko ispitivanje provedeno u 49 medicinskih centara u SAD obuhvatilo je više od 1.000 muškaraca i žena s migrenskim glavoboljama, od kojih su neki uzimali rimegepant, a neki placebo, vodeći uporedo i dnevnik u kojem su odgovarali na pitanja o intenzitetu boli i drugim simptomima migrene.

Najteži simptomi

Rezultati su pokazali da 19,6 posto onih koji su uzimali rimegepant dva sata nakon napada nisu osjećali bol, u poređenju s 12 posto onih koji su uzimali placebo lijek. Osim toga, 37,6 posto učesnika koji su uzimali rimegepant iskusilo je olakšanje „najtežeg simptoma“ dva sata nakon uzimanja lijeka, u poređenju s 25,2 posto onih u placebo grupi.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here