Maženje psa ili mačke smanjuje nivo hormona stresa

Vlasnici pasa i mačaka već dugo osjećaju da im provođenje vremena sa svojim kućnim ljubimcima popravlja raspoloženje i smanjuje nivo stresa

80
stres

Vlasnici pasa i mačaka već dugo osjećaju da im provođenje vremena sa svojim kućnim ljubimcima popravlja raspoloženje i smanjuje nivo stresa, a različita svjedočenja ljudi u naučnim ispitivanjima pokazala su i da osobe koje žive s psihičkim bolestima među kućnim ljubimcima pronalaze utjehu i olakšanje svojih problema. Novo naučno istraživanje koje su proveli Patricia Pendry i Jaymie L. Vandagriff sa Odjela za razvoj čovjeka pri Državnom univerzitetu u Washingtonu govori da ove tvrdnje imaju veze s hormonima.

Četiri grupe

Za potrebe ispitivanja, naučnici su angažovali 249 studentica i studenata i podijelili ih u četiri grupe. U prvoj grupi su bili oni koji su provodili po 10 minuta s mačkama i psima, igrajući se sa životinjama, u drugoj su bile osobe koje su posmatrale one u interakciji sa životinjama dok su čekale svoj red, treća grupa je gledala fotografije životinja, a četvrta grupa je samo sjedila i čekala u tišini. Pendry i Vandagriff uzeli su uzorke sline svih učesnika i ujutro i poslije intervencije mjerili njihov nivo kortizola, hormona koji tijelo luči kao odgovor na stres.

Nivo kortizola

Analiza je otkrila da studenti koji su bili u interakciji sa životinjama imaju značajno niži nivo kortizola nakon intervencije, a efekat je bio isti bez obzira je li inicijalni nivo kortizola učesnika bio vrlo visok ili vrlo nizak. „Otkrili smo da su studenti koji su u ispitivanju bili u interakciji s mačkama i psima imali značajno smanjen nivo kortizola, najvažnijeg hormona stresa“, istakla je Pendry.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here