UIO: Obuka za službenike UIO za otkrivanje roba sa radioaktivnim zračenjem

Službenici Uprava za indirektno oporezivanje prošli su obuku za rad na sistemima za otkrivanje izvora radioaktivnih materijala uz korištenje mobilnih kombija.

11

Obuka je povedena u saradnji sa Ministarstvom energetike Sjedinjenih Američkih Država, Američkom agencijom za nuklearnu sigurnost/Nacionalne uprave za nuklearnu sigurnost (DOE/NNSA), te Kancelarijom za otkrivanje i sprečavanje nuklearnog materijala (NSDD).

Obuka je provedena od marta do juna 2024. godine, a održana je u četiri regionalna centra Sarajevo, Banja Luka, Mostar i Tuzla. Na obuci su učestvovali službenici Sektora za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i službenici Sektora za carine, koji rade na graničnim prelazima i u carinskim ispostavama.

Instruktori navedene obuke su certifikovani treneri ispred UIO, koji su radili pod nadzorom oficira iz NSDD-a iz Slovenije.

Obuka je sadržavala teorijski i praktični rad, pri čemu su službenici UIO stekli nova znanja i vještine koje će koristiti u daljem radu sa ovom vrstom opreme.

Tokom obuke, polaznici su imali priliku da učestvuju u izvođenju praktičnih vježbi, uz kontinuiranu diskusiju, komentare i pitanja upućena instruktorima.

UIO se zahvaljuje predstavnicima NSDD Programa na kontinuiranoj podršci i ukazanom povjerenju, kao i na doniranoj specijalističkoj opremi, a sve u cilju što efikasnije borbe protiv zloupotrebe uvoza u Bosnu i Hercegovinu roba sa nedozvoljenim stepenom radioaktivnog zračenja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here