Akademska istraživanja neophodna za donošenje kvalitetnih politika utemeljenih na naučnim dokazima

U petak, 12. aprila, na Univerzitetu u Sarajevu – Ekonomskom fakultetu (EFSA), održana je radionica za nastavno osoblje pod nazivom "The Role of Academic Research in Informing Evidence-Based Policy Making".

14

Radionicu je organizovao Centar izvrsnosti (CoE) za evaluaciju i istraživanje politika EFSA u saradnji s Međunarodnim udruženjem za regionalnu nauku (Regional Science Association International – RSAI) i USAID Misijom u BiH.

Radionica koja se bavi ulogom akademskog istraživanja u donošenju politika utemeljenih na dokazima ima za cilj istražiti i naglasiti ključnu vezu između rigoroznog akademskog istraživanja i razvoja učinkovitih politika utemeljenih na dokazima. Kroz diskusije, studije slučaja i interaktivne sesije, polaznici su razgovarali o tome kako naučna istraživanja doprinose formuliranju, provedbi i evaluaciji politika koje se bave društvenim izazovima, te kako se kreiranje politika utemeljeno na dokazima može ojačati u simbiozi sa akademskim istraživanjem. Ovo je bila i prilika da se u česnicima  ponude dodatna znanja i alati potrebni za poticanje informiranih i uticajnih političkih odluka utemeljenih na dobrim istraživačkim praksama.

Glavni govornici su bili profesori univerziteta iz BiH i Evrope: prof. dr. Hatidža Jahić, Univerzitet u Sarjaevu – Ekonomski fakultet, prof. dr. Tomaz Ponce Dentinho, Azores Univerzitet Portugal i glavni urednik časopisa Regional Science Policy and Practice, prof. dr. Ana Viñuela, Oviedo Univerzitet Španija, i prof. dr. Erblin Berisha, Univerzitet Turin i Politehnički univerzitet Marche Italija.

Radionicu su otvorili prof. dr. Amila Pilav-Velić, prodekanica za naučnoistraživački rad i projekte na EFSA i osnivačica CoE, Muamer Mahmutović, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo, i Savannah ThomasArrigo, predstavnica Misije USAID-a u BiH.

O značaju i cilju radionice u svom uvodom obraćanju istakla je prof. dr. Amila PIlav-Velić: “Ova radionica je jedna od naših inicijativa u promociji donošenja politika utemeljenih na dokazima u BiH. Istraživanje je okosnica napretka. Izaziva naše razumijevanje, pomjera granice i postavlja temelje za inovacije sutrašnjice. Raznolikim rasponom tema i disciplina na radionici, pokazujemo dubinu i širinu istraživačkih aktivnosti u našoj zajednici.

Posebnu zahvalnost želim uputiti Misiji USAID-a u Bosni i Hercegovini što je prva prepoznala važnost istraživanja i korištenja primarnih podataka u kontekstu kreiranja politika, javnih politika i dizajna instrumenata. Uz njihovu podršku osnovan je CoE, provedeno je nekoliko studija i objavljeni su radovi, a ono što je posebno značajno, provedena je dosad najveća anketa koja je obuhvatila skoro 900 kompanija iz poslovnog sektora, koja se bavila svim bitnim aspektima poslovnog okruženja. Zahvaljujem se i Privrednoj komori Kantona Sarajevo, kao jednoj od rijetkih institucija koja istinski razumije važnost istraživanja i pruža nam kontinuiranu podršku”.

Savannah ThomasArrigo je istakla opredjeljnenost USAID-a u podršci ovim aktivnostima: “Svesrdno podržavamo događaje poput današnje radionice, koji predstavljaju ključne platforme za okupljanje istraživača i univerzitetskih profesora sa cijelog Zapadnog Balkana, razmjenu saznanja i saradnju na inovativnim rješenjima za bitna pitanja. Kroz ovakve zajedničke napore, ponovno potvrđujemo našu nepokolebljivu predanost ostvarenju zajedničke vizije prosperitetne i inkluzivne budućnosti za Bosnu i Hercegovinu, gdje kreiranje politike utemeljeno na dokazima i akademska izvrsnost igraju ključnu ulogu u pokretanju održivog razvoja i poticanju pozitivnih društvenih promjena”.

Glavni cilj ove radionice je mobilizacija i njegovanje talenata diljem Zapadnog Balkana, izdavanje posebnog izdanja časopisa o održivom regionalnom razvoju i evropskim integracijama na Zapadnom Balkanu i podrška RSAI-u u stvaranju regionalnih naučnih ogranaka na Zapadnom Balkanu.​

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here