Rekordne cijene kakaa i kafe

Analitičari predviđaju da bi rekordne cijene kakaa i kafe mogle dodatno rasti, navodeći kao okidače nepovoljne vremenske uvjete i očekivanu potražnju.

6

U New Yorku, referentni ICE terminski ugovori za kakaov trgovali su se u četvrtak za 1,6 posto niže na 9370 USD po metričkoj toni. Ugovor, koji je nedavno po prvi put premašio prag od 10.000 dolara, do sada je ove godine porastao za više od 120 posto.

Citi očekuje da će se trgovanje kakaom stabilizirati u rasponu od 9.000 do 10.000 dolara po metričkoj toni tokom sljedeće tri do četiri sedmice.

Osim toga, analitičari banke Wall Street rekli su u istraživačkoj bilješci objavljenoj u srijedu da vide “dvosmjerne rizike financijskog tržišta” u drugoj polovici godine – te da bi periodod maja do jula “moglo predstavljati prekretnicu u ciklus kakao bika.”

Citi je rekao da će mljevenje kakaovca, koje je rezultat obrade zrna i mjerilo je potražnje, biti jedan od ključnih faktora koji će vjerovatno odrediti hoće li cijene i dalje rasti.

Citi je rekao da bi značajno smanjenje podataka o mljevenju u prvom tromjesečju i pad obrade porijekla mogli biti dovoljni da tržišta kakaa u New Yorku i Londonu opuste do 25 posto na raspon od 7.000 do 7.500 USD.

“Ali ako se mljevenje kakaovca samo neznatno smanji (kao što je bio slučaj u 4. kvartalu 2023.) i izjave industrije impliciraju ograničeni otpor potrošača, tada bi trgovci mogli brzo ciljati 11.000-12.000 USD/t”, rekli su analitičari banke.

Općenito, Citi kaže da ostaje “blago medvjeđi” u pogledu cijena kakaovca do kraja godine, a još više u kalendarskoj 2025. godini.

Teški vremenski uslovi i bolesti utjecali su na proizvodnju u zapadnoj Africi, koja opskrbljuje oko 70 posto svjetske proizvodnje kakaovca. Dva najveća proizvođača, Obala Bjelokosti i Gana, nedavno su pogođeni kombinacijom jake kiše, suhe vrućine i bolesti.

Suša povezana s El Niñom u većem dijelu jugoistočne Azije, Indije, Australije i dijelovima Afrike poduprla je porast cijena mekih roba kao što su šećer, kafa i kakao u posljednjih nekoliko mjeseci, navodi Rabobank sa sjedištem u Nizozemskoj u svojim godišnjim prognozama za 2024.

Fenomen El Niño, koji se vratio prošle godine, prirodni je klimatski obrazac koji se događa kada temperatura mora u istočnom Pacifiku poraste za 0,5 stupnjeva Celzijusa iznad dugoročnog prosjeka. Može utrti put do novih oluja i suša.

U svojim izgledima za kafu, Citi je rekao da bi cijene mogle porasti i kratkoročno i srednjoročno.

Terminske cijene kafe arabice s isporukom u svibnju popele su se u srijedu iznad ključne granice od 2 dolara po funti, dostignuvši novi najviši nivo u ovoj godini. Ugovorom se zadnji put trgovalo za 1,8 posto više na 2,07 USD u četvrtak.

“Trenutni potez se u velikoj mjeri može pripisati toplinskom valu u Vijetnamu koji je utjecao na proizvodnju Robusta kave i kao rezultat toga, pružao podršku za prenošenje vrhunskih Arabica zrna”, rekao je Aakash Doshi, viši strateg za robu u Citiju, u istraživačkoj bilješci objavljenoj u četvrtak.

Citi je rekao da su nedavne akcije cijena premašile kratkoročni cilj od 1,85 USD i da je tim sada spreman za kratkoročni porast na između 2,1 i 2,2 USD zahvaljujući nepovoljnim vremenskim uslovima i daljnjim finansijskim priljevima, između ostalih tržišnih signala.

IZVORSEEbiz
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here