MMF podigao prognozu za svjetsku ekonomiju

Međunarodni monetarni fond (MMF) marginalno je podigao prognozu rasta svjetske ekonomije u ovoj godini, uz snažan rast aktivnosti u SAD-u i Kini te posustalu eurozonu pod pritiskom podignutih troškova zaduživanja.

7
MMF za ovu godinu prognozira rast svjetske ekonomije od 3,2 posto, za svega 0,1 postotni bod snažniji no što su očekivali u januaru, a istim tempom trebala bi porasti i u 2025, prenosi Hina.

MMF-ove zimske prognoze obuhvataju samo najveće ekonomije i grupe ekonomija.

Usporedbe radi, prosječan rast svjetske ekonomije u razdoblju od 2000. do 2019. iznosio je 3,8 posto.

“Rast svjetske ekonomije dotaknuo je dno krajem 2022, kliznuvši na 2,3 posto. Prema našim najnovijim projekcijama za svjetsku ekonomiju, rast će ove i iduće godine ostati stabilan – na 3,2 posto”, napisao je u blogu Pierre-Olivier Gourinchas, glavni MMF-ov ekonomist.

Blago usporavanje rasta

Većina pokazatelja i dalje signalizira blago usporavanje rasta, naglasio je dužnosnik MMF-a, dodajući da predviđaju manje “ožiljaka” u ekonomiji nakon kriza u protekle četiri godine, ali uz razlike od zemlje do zemlje.

“Otporan rast i naglo usporavanje inflacije signaliziraju povoljna kretanja na strani ponude, uključujući splašnjavanje šokova cijena energije i nevjerovatan oporavak ponude radne snage, podržan u mnogim naprednim ekonomijama snažnom imigracijom”, napominje MMF-ov glavni ekonomist.

Globalna trgovina robom i uslugama trebala bi prema najnovijim MMF-ovim izračunima porasti za tri posto u 2024. i za 3,3 posto u 2025, nešto slabije nego što su bili predviđali u zimskom izvještaju. Historijski prosjek iznosi 4,9 posto.

Posustala eurozona

Najviše su ponovno poboljšali prognozu za američku ekonomiju, kojem sada predviđaju 2,7-postotni rast u ovoj godini, snažniji za 0,6 postotnih bodova no što su bili izračunali u zimskim projekcijama. U 2025. trebao bi usporiti na 1,9 posto.

Snažan rast SAD-a u posljednje vrijeme odražava solidnu produktivnost i pojačano zapošljavanje, ali i snažnu potražnju, objašnjavaju u MMF-u, dodavši da se aktivnost “pregrijala”, što znači da centralna banka mora biti oprezna pri spuštanju kamatnih stopa zbog mogućeg rasplamsavanja inflacije.

Rast cijena mogao bi ponovo ubrzati i u eurozoni zbog kontinuirano snažnog rasta plata i tvrdokorno snažnog poskupljenja usluga, ali nema puno naznaka “pregrijavanja”, ističu.

Najveći rast očekuje se u Indiji

Ekonomija 20-člane eurozone trebala bi ove godine porasti za 0,8 posto, prognoziraju, napominjući da aktivnost koče šokovi iz prethodnog razdoblja i stroga monetarna politika. U 2025. rast će ubrzati na 1,5 posto.

Među “velikim” ekonomijama svijeta najveći rast u ovoj godini očekuju u Indiji, po stopi od 6,8 posto, dok bi kineski BDP trebao u ovoj godini porasti za 4,6 posto. U 2025. bi rast trebao usporiti – na 4,1 posto.

Ruska ekonomija trebala bi ove godine porasti za 3,2 posto, izračunali su ekonomisti, podigavši prognozu za 0,6 postotnih bodova. U 2025. rast bi trebao značajno usporiti – na 1,8 posto.

IZVORAnadolu Agency
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here